Ga naar hoofdinhoud

Driemaal is scheepsrecht, eindelijk reactie op brandbrief wegens ontploffende lachgascilinders

Foto: Shutterstock

Lachgascilinders die in het afval terechtkomen veroorzaken al enige tijd grote (financiële) schades. Afvalbedrijven luidden hiervoor al eerder de noodklok, maar deze werd toen niet gehoord. De Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en de Vereniging Afvalbedrijven (VA) stuurden daarom opnieuw een brandbrief aan de overheid. De volgende stap was het aanspannen van een procedure tegen de Staat, zou er geen reactie komen. Het had effect. Binnen een dag reageerde staatssecretaris Vivianne Heijnen.

De schades aan verbrandingsovens en inzamelvoertuigen lopen al in de miljoenen, maar de angst voor ongelukken met medewerkers in de afvalbranche maakte de roep om hulp nog urgenter. In mei en juli van dit jaar deden de NVRD en VA al een verzoek tot een spoedig overleg over het groeiende probleem met de lachgascilinders, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Heijnen ontvingen daarom opnieuw het verzoek om spoedig in overleg te treden over het grote veiligheidsrisico van lachgascilinders in de afvalketen. Zou er binnen een week na het ontvangst van de brief geen reactie, dan wordt er een procedure tegen de Staat opgestart.

Illegale lachgascilinders naar milieustraat

Vanwege de risico’s en een gebrek aan actie vanuit de Staat, hebben gemeenten inmiddels besloten om per 1 september milieustraten te openen voor deze lachgascilinders. Dat is wellicht geen oplossing voor het probleem, zo schrijven de NVRD en de VA in de brandbrief, maar ze hopen hiermee de cilinders uit het afval te houden en zo het risico op verdere schades te beperken. Hierop volgde reactie van Vivianne Heijnen. Zij staat toe dat milieustraten de cilinders innemen, zo meldt de NOS. In een reactie laat ze weten met de sector, Yeşilgöz-Zegerius een Kuipers in gesprek te gaan over het oplossen van dit probleem.

Bron: NVRD / NOS

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.