Ga naar hoofdinhoud

‘Doe maar apart’ moet batterijen uit het afval houden

Foto: Shutterstock

Wekelijks ontstaan er in Nederland branden in vuilniswagens. Vaak veroorzaakt door batterijen die bij het afval worden gegooid. Met de campagne ‘Doe maar apart’ wil de zogenaamde Taskforce Batterijbranden een oproep aan consumenten om goed op te letten dat er geen lithiumbatterijen in het afval belanden, om zo branden te voorkomen.

Begin deze zomer ging de campagne van start. Consumenten en bedrijven worden onder andere via reclamespotjes gevraagd losse batterijen, accu’s en elektrische apparaten in te leveren bij inleverpunten en milieustraten. En met klem oproept ze vooral niet weg te gooien bij het restafval en andere afvalsoorten.

100 procent inzameling

De Taskforce Batterijbranden wil het percentage apart ingezamelde batterijen uiteindelijk op 100 procent krijgen. In eerste instantie richt de Taskforce zich op acties die snel impact hebben, zoals deze campagne. Op de langere termijn willen ze bijvoorbeeld dat de verwijderbaarheid van batterijen uit apparaten meegenomen moet worden in de ontwerpfase. Aan de wieg van deze Taskforce staan Het Nationaal Recycling Forum, BRBS Recycling, NVRD, Stichting OPEN, Stichting Stibat Services, TLN en de Vereniging Afvalbedrijven.

Vapes

Groeiend probleem zijn de zogenoemde vapes, die vooral onder jongeren aan populariteit wonnen de afgelopen tijd. Ook deze bevatten een kleine batterij en zijn veelal wegwerpartikelen. Of de piek in het gebruik aanhoudt nu vapes geen smaakjes meer mogen hebben (die het gebruik zo aantrekkelijk maakten) en er een verbod is op de verkoop van tabaksartikelen via bijvoorbeeld webshops, dat moet de komende tijd blijken.