Nieuws

Biobrandstof uit gft-afval in Zwolle

HVC en ROVA willen gezamenlijk op het industrieterrein Hessenpoort in Zwolle een vergistinginstallatie bouwen voor groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Met vergisting wordt gft-afval omgezet in zowel ‘groene’ transportbrandstof als compost. Per jaar gaat de installatie drie miljoen kubieke meter biogas produceren en 12.000 ton compost. Het biogas kan worden gebruikt als transportbrandstof en levert op jaarbasis een besparing op van circa 4500 ton CO2. Indien de benodigde milieu- en bouwvergunningen zijn verkregen, zal eind 2008 worden gestart met de bouw. Medio 2009 wordt de installatie in bedrijf genomen.

De bouw van de vergistinginstallatie is een belangrijk onderdeel van het project ‘Rijden op gft’. Onlangs gaven de raden van commissarissen van HVC uit Alkmaar en ROVA uit Zwolle toestemming om verder te gaan met het project. Het project ‘Rijden op gft’ is een voor Nederland uniek project, omdat er naast compost ook een omzetting van gft-afval in biogas plaatsvindt. Dit biogas is bruikbaar als transportbrandstof.

ROVA richt een deel van haar wagenpark in voor de nieuwe brandstof. Ook andere bedrijven kunnen straks op gft rijden door biogas te tanken op het tankstation van Salland Olie op industrieterrein Hessenpoort. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Salland Olie of met ROVA. HVC bekijkt momenteel de mogelijkheden om een paar vergistinginstallaties te realiseren in haar verzorgingsgebied.