Nieuws

EON-dochter BKB mag van Raad van State afval gaan verbranden in Delfzijl

30 July 2008 DEN HAAG (Energia).
De Duitse afvalverwerker en Eon-dochter BKB mag in Delfzijl de geplande afvalverbrandingsinstallatie (Avi) gaan bouwen. Dat heeft de Raad van State deze woensdag beslist. De door Gedeputeerde Staten van Groningen uitgegeven vergunning werd door de Stichting Natuur en Milieu tevergeefs aangevochten.

De milieugroep probeerde de komst van de Avi zo dicht bij de Waddenzee te verhinderen. Volgens de milieugroep, die overigens samen met de Stichting Milieufederatie Groningen de vergunning aanvocht, zou de verbrandingsinstallatie van de Eon-dochter niet volgens de best beschikbare technieken worden gebouwd -een favoriet paradepaardje bij dit soort beroepen.

Zo zou het de Avi via een `bypass` in bepaalde gevallen mogelijk zijn gemaakt om rookgassen zonder rookgasreiniging uit te braken. Dat zou gebeuren als hulpbranders bijstoken om het proces stabiel te laten verlopen -volgens de rechtbank een `standaard systeem`. Maar de Raad van State maakt korte metten met dat punt. `De Afdeling maakt uit de stukken en het verhandelde ter zitting op dat een zogenoemde bypass is aangevraagd noch vergund.`