Nieuws

Twee bedrijven krijgen dwangsommen opgelegd vanwege de illegale opslag van kunstgrasvelden. Het gaat om bedrijven in het Brabantse Schaijk. Dit meldt het Brabants Dagblad. Kunstgrasmatten met rubberkorrels moeten op een verantwoorde manier worden gerecycled, omdat anders milieuverontreiniging kan optreden. De korrels op kunstgras bevatten chemische stoffen en zware metalen. Bij illegale opslag kunnen die in de omgeving en in de bodem terechtkomen.

Bij een van de bedrijven trof de Omgevingsdienst vijftig kubieke meter kunstgras aan op het terrein. Het bedrijf riskeert een dwangsom van 2.750 euro per week als het de matten niet opruimt en laat recyclen. Het andere bedrijf riskeert een boete van 1.000 euro per week. Met de zaak wilde justitie aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem: afval. “Het stuk waar verdachten niet verantwoordelijk voor zijn, is dat we in Nederland miljoenen vierkante meters kunstgras hebben aangelegd zonder te voorzien in een oplossing voor de verwerking daarvan.”

Kunstgrasmatten met rubberkorrels zijn niet alleen omstreden vanwege de problemen met de opslag. Onder veel kunstgrasvelden in Nederland is de bodem verontreinigd is, doordat rubberkorrels, die chemische stoffen en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen. Tamara van Ark, demissionair-minister voor Medische Zorg en Sport, en voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigden in januari dit jaar aan daarom af te willen van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. In 2030 moeten er in Nederland vanwege de milieuproblemen alleen nog maar duurzame kunstgrasvelden liggen zonder rubberkorrels.