Ga naar hoofdinhoud

Batterijbranden voorkomen door verbod op e-sigaretten en vapes op festivals

Foto: Shutterstock

Het wereldberoemde Glastonbury festival in Engeland verbood het gebruik van E-sigaretten en vapes. Daarmee willen ze batterijbranden op het festival voorkomen. Nu roept de British Metals Recycling Association alle organisatoren van zomerfestivals op om dit voorbeeld te volgen. Deze E-sigaretten of vapes bevatten namelijk lithiumbatterijen die gemakkelijk brand kunnen veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden weggegooid, waarschuwt de BMRA.

De organisatoren van Glastonbury hebben degenen die naar het evenement komen gevraagd om wegwerpvapes thuis te laten. ‘We verwelkomen de stap van Glastonbury Festival en we zouden graag zien dat andere festivals dit voorbeeld volgen om deze zomer de veiligheid op het terrein te vergroten’, zegt James Kelly van BMRA. ‘We zouden op zijn minst geschikte afvalbakken voor vapes willen zien, zodat festivalgangers ze veilig kunnen weggooien en de recyclebaarheid ervan kunnen vergroten.’ Veel recyclers hebben de verwoesting van branden gezien die werden veroorzaakt door lithium-ionbatterijen die in de verkeerde afvalstroom waren geplaatst. ‘We zouden dit niet graag zien op een zomerfestival’, zegt Kelly.

Volgens Eunomia Research & Consulting zijn lithium-ionbatterijen verantwoordelijk voor ongeveer 48% van alle afvalbranden die elk jaar in het VK plaatsvinden, wat de Britse economie ongeveer £ 158 miljoen (185 miljoen euro) kost.