Ga naar hoofdinhoud

Aftermovie: Unieke demodagen geven stof tot nadenken [VIDEO]

Tientallen machines niet alleen bekijken maar ook aan het werk zien, en allemaal gericht op de groenrecycling. Honderden geïnteresseerden trokken hiervoor naar de Demodagen van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR), georganiseerd bij Combinatie Afvalzorg-Den Ouden vof in Brunssum. De BVOR deelde recent deze video van de Demodagen:

Al voor de dertiende keer organiseerde branchevereniging BVOR de inmiddels bekende Demodagen. Met een groeiend evenement dat inmiddels honderden bezoekers trekt en tientallen machines werkend demonstreert, kan het vinden van het geschikte locatie nog een uitdaging zijn. In Combinatie Afvalzorg-Den Ouden hadden ze deze editie wel een zeer geschikte locatie gevonden.

Onder de leveranciers en exposanten waren onder andere Stoevelaar Recycling, Pols, Pronar, Pon Equipment, Van Laecke Group, Troost en Van der Spek Vianen. Zij toonden een deel van hun machines tijdens het evenement. De demonstraties werden verdeeld over twee dagen met twee demo rondes per dag. En er was genoeg te zien. Een rij met 20 shredders was op zijn minst imposant te noemen. Van de kleinere compacte modellen naar de Amerikaanse DZH7000 serie van Diamond Z. De dieselmotor van deze gigant levert 1.200 pk en heeft een capaciteit van ruim 900 meter per uur (1.000 yards per uur). Een spektakel om te zien, hoe de twee kranen de machine voeden met houtafval en deze zonder problemen de input verwerkt. “Ik zou nog een paar stappen terug doen”, zegt interviewer van de dag Jan van Bemmel tegen de bezoekers. “Deze zorgt voor veel stof”. 

Kort maar krachtig

Elke demo ronde krijgt de fabrikant of leverancier enkele minuten om zijn machine werkend te tonen en de bezoekers te informeren. Hiervoor heeft elke bezoeker een headset en ontvanger gekregen, zodat iedereen tot aan de achterste rijen het hele verhaal goed mee kunnen krijgen. In twee uur kreeg iedereen vlot een beeld van het getoonde materiaal, maar overhaast was het zeker niet. Interviewer Jan van Bemmel hield hierin strak de regie.

Elektrificatie

Een primeur was te vinden bij de compostomzetters. De bestuurderloze groene machine is volgens de fabrikant ’s werelds eerste 100 procent elektrische compostomzetter. De gedemonstreerde machine is de eWender 350. Zodra de machine de composthoop herkent, gaat hij autonoom aan het werk. Als hij klaar is, krijgt de bediener een signaal en zet de machine zichzelf in ruststand. Op de accu werkt de machine ongeveer drie uur. De accu wissel is volgens de fabrikant snel gedaan.

Sowieso is elektrificatie in de groenrecycling een thema. Steeds meer machines worden hybride of elektrisch aangedreven. Zo ook de Star Select S 60 zeefmachine. Deze heeft een elektrisch aandrijfsysteem met optioneel een dieselgenerator. 

Onderhoud

Blijvend thema over de hele breedte van de groenrecyclingmachines is onderhoud. “Als we bij ons bedrijf op zoek gaan naar een nieuwe shredder bijvoorbeeld, dan is niet alleen de capaciteit maar ook het verbruik en gemak van het onderhoud voor ons belangrijk. Stilstand kost uiteindelijk alleen maar geld. Dus naast voorkomen van stilstand wil je problemen zo snel mogelijk op kunnen lossen en doorwerken”, vertelt Ben. Hij werkt bij een groenrecycler in Utrecht en kwam vooral naar de demodagen om te kijken naar een shredder. “Dat maakt dit wel een uniek evenement. Je ziet de machines niet alleen werkend, maar je ziet ze ook naast elkaar draaien en dat maakt dat je nog beter een keuze kan maken. We hadden een shredder op het oog die ook hier vandaag draait, maar misschien gaat de keuze nog veranderen.”