Nieuws

Aan het bedrijf Desotec in België heeft Celsius een zeer innovatieve koelschroef geleverd waarmee actieve kool met een temperatuur van 850 graden °C gekoeld wordt naar 60 graden zonder dat er zuurstof bij het product kan komen.

Actieve kool is een microporeuze, inerte koolstof met een grote interne oppervlakte (tot 1500 m²/gram). Deze oppervlakte kan organische moleculen uit vloeistoffen en gassen adsorberen: de verontreinigende moleculen hechten zich aan de kool vast.

Zodra de actieve kool verzadigd is met organische verontreiniging, heeft deze geen zuiverende werking meer. Maar door een door Desotec ontwikkelt recycle proces kan dezelfde kool weer gereactiveerd worden en hergebruikt.

De verzadigde kool wordt hierbij in een oven van 900 graden °C verhit waardoor de vervuiling in de poriën van de actieve kool vergast.

Als de actieve kool met een temperatuur van 850 °C uit de oven komt is het noodzakelijk dat deze gekoeld wordt zonder dat deze in contact met zuurstof komt, dit omdat de gloeiend hete kool anders alsnog verbrandt.

Voor dit proces heeft Celsius een schroefwarmtewisselaar ontwikkelt waarbij de gloeiend hete kool in een zuurstofarme omgeving gekoeld wordt van 850 graden naar 60 graden!
Deze screw heat exchanger is 7 meter lang en heeft een capaciteit van 750 kg/uur hetgeen gelijkstaat aan 1,65 m3 per uur. De machine wordt gekoeld met water van 30ºC dat opwarmt naar 38ºC. In totaal wordt elk uur zo’n 270 kW aan energie afgevoerd.