Nieuws

20 miljoen batterijen in afvalbak

De inzameling van lege batterijen is vorig jaar opnieuw flink gestegen. Maar liefst 130 miljoen batterijen kwamen terug voor recycling, 8 miljoen meer dan in 2006. Dat betekent dat 86 procent van alle afgedankte batterijen in ons land vorig jaar werd ingezameld. Er is ruimte voor een verdere stijging, zo meldt Stibat (Stichting Batterijen) in haar jaarverslag 2007 dat online staat. Zo verdwenen er afgelopen jaar alleen al zo’n 20 miljoen afgedankte batterijen in de afvalbak.

Vanaf september kunnen Nederlanders hun gebruikte batterijen inleveren in elke winkel die batterijen en batterijdragende apparatuur verkoopt. Door nieuwe Europese regelgeving zijn al deze verkoopkanalen wettelijk verplicht de batterijen ook weer in te nemen. Om deze inname te vergemakkelijken voor de betreffende winkels, biedt Stibat ze inzamelmiddelen en een ophaalservice aan.

De bij Stibat aangesloten fabrikanten en importeurs verkochten vorig jaar in totaal 359.982.758 batterijen, waarvan 42.428.855 stuks (11,8%) oplaadbaar. Sinds 2000 is het aandeel oplaadbare batterijen gestegen van 9,5% tot 11,8%.
Het gemiddelde gewicht van batterijen in de gewichtscategorie tot 1 kilo. blijkt steeds verder af te nemen, namelijk van 28,2 gram in 2000 tot 23,4 gram vorig jaar.

Milieuvriendelijke recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat in Lelystad, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de recycling van deze batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.