Nieuws

130 miljoen lege batterijen zoek

In Nederlandse huishoudens liggen 130 miljoen lege batterijen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Batterijen (Stibat) die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling. Samen met de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is afgesproken dat alle winkels die batterijen verkopen zorgen voor de inzameling en afvoer van ingeleverde batterijen.

Vanaf september 2008 kan de consument zijn gebruikte batterijen inleveren in elke winkel die batterijen verkoopt. Door nieuwe Europese regelgeving zijn deze winkels straks verplicht de batterijen ook weer in te nemen. Winkeliers zijn geen voorstander van het inzamelen van afval, maar voor het succesvolle inzamelsysteem van batterijen maken de winkeliers een uitzondering. Op 6 februari 2008 hebben Stibat en de Raad Nederlandse Detailhandel het convenant gesloten.
(v.l.n.r.: de heer Bartels (directeur Stibat), de heer Hamming (voorzitter RND), de heer Ten Horn (voorzitter Stibat)

In de winkels waar Stibat de batterijen ophaalt, werden vorig jaar 847.326 kg batterijen ingezameld. Dat is 28,4 procent van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Alle inzamelpunten waar de Stibat ophaalservice komt, passeerden vorig jaar de mijlpaal van 1 miljoen kg. In 1999 startte de inzameling via de winkelketens. Aan het einde van dat jaar deden veertien winkelketens mee met in totaal 1.600 winkels die toen een kleine 40.000 kg lege batterijen inzamelden. Nu zijn dat 80 winkelketens met 12.000 winkels.