Praktijk
Troost Machinehandel in Numansdorp heeft een uitgebreid machinepark.

‘Een ambitieus, professioneel servicebedrijf, dat is gespecialiseerd in de verkoop van – en service aan machines voor de grondverzetbranche, recycling en industrie’. Dit is één zin waar Troost Machinehandel en Techniek voor staat. Sinds kort is het in Numansdorp gevestigde bedrijf de nieuwe Nederlandse importeur van Terex Ecotec. Troost biedt hiermee een uitgebreid nieuw productaanbod van overslagkranen, shredders, trommelzeven en transportbanden.

Eigenaar van Troost Machinehandel is Cor Troost. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring in de handel van graafmachines en wielladers. “In de afgelopen tien jaar hebben we ons als importeur van CASE verder op de kaart gezet als de specialist voor met name graafmachines en wielladers voor de grondverzetbranche, recycling en industrie. Bovendien zijn we subdealer van Doosan (hydraulische graafmachines, red.). En daar is nu dus het importeurschap van Terex Ecotec bijgekomen. Hierbij is de hoogwaardige kwaliteit van de producten en het hoogstaande serviceniveau van de fabrikant doorslaggevend geweest.”

Cor Troost, eigenaar/directeur.

In Nederland is er een grote focus op het recyclen en herwinnen van grondstoffen uit afval, weet Troost. “De Nederlandse overheid streeft een circulaire economie na met ambitieuze doelstellingen, waarbij zorgvuldig met beschikbare grondstoffen wordt omgegaan, hergebruik van grondstoffen wordt nagestreefd en producten worden ontworpen met het oog op recycling. Dit alles creëert een alsmaar stijgende vraag naar het verder bewerken van afvalstoffen, zoals hout, bouw- en sloopafval, organische afvalstromen, oudpapier, kunststof, enzovoorts. Het productaanbod van Terex Ecotec biedt hierin toepassingen, die naadloos op deze ontwikkelingen aansluiten. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking.”

No nonsens

Bij Troost Machinehandel en Techniek werken zo’n dertig mensen, onder wie vijftien monteurs. “Om aan te geven dat we service heel belangrijk vinden”, zegt Troost. “Meteen in actie schieten bij een storing en de klant én de machine zo weinig mogelijk stil laten staan. We hebben een no nonsens-klantenkring en proberen hier op dezelfde manier mee om te gaan.” Edwin Kolk, commercieel verantwoordelijke bij Troost Machinehandel: “We hebben nogal wat concurrentie en het is zaak om ons te onderscheiden. Dit doe je door een perfecte service te verlenen, maar dan nog ben je afhankelijk van het product dat je levert. Met Terex Ecotec, CASE en Doosan hebben we drie topmerken in huis.”
Recyclingmachines zijn relatief nieuw voor Troost. “We waren al wel in de recyclingbranche werkzaam, maar niet met dit soort machines”, verduidelijkt Kolk. “Het was eerst voornamelijk met kranen en shovels, van klein tot groot. De producten van Terex Ecotex sluiten hier heel mooi bij aan. We kunnen de markt nu bedienen met oa shredders, zeven, mobiele transportbanden en overslagkranen. Daarnaast sluit Terex Ecotex zeer goed aan op de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid, doordat al vroeg is ingezet op de transitie van conventionele krachtbronnen naar elektrificatie. Hierdoor zijn nu al machines beschikbaar, die volledig hybride of elektrisch zijn.”

Sterkte

De werkplaats van Troost Machinepark is uitstekend geoutilleerd.

Het huidige bedrijf, met de onderdelen Troost Machinehandel en Troost Techniek, bestaat sinds 2009. Kolk noemt de bundeling ook meteen de sterkte. “Zowel in de werkplaats als op locatie. We hebben twee deskundige planners, die alles in goede banen leiden, en drie medewerkers, die zorg dragen voor de onderdelenvoorziening. Direct vanaf de fabriek of via ons eigen onderdelenmagazijn. ” Troost vult hem aan: “We zitten hier in Numansdorp natuurlijk lekker centraal. We zitten binnen een kwartiertje in Rotterdam, rijden in een half uur naar Breda en binnen drie kwartier naar Utrecht en Amsterdam.”
Die klantenkring bestaat veelal uit aannemingsbedrijven in de GWW-sector en verhuur-, sloop- en recyclingbedrijven. Troost Machinehandel heeft bewust gekozen om de activiteiten uit te breiden met de recyclingtak. “Zoals gezegd, sluit het heel mooi aan bij het bestaande productenaanbod en onze klanten, die al met dit soort machines werken”, zegt Troost. “We zitten sowieso in een regio waar heel veel recyclingbedrijven en haven- en op/overslag bedrijven actief zijn. Hierdoor is het een welkome aanvulling op ons bestaande programma.” Kolk: “Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de recyclingbranche, blijkt dat die veel breder is dan vaak wordt gedacht. De bewerking van de materialen vraagt steeds meer aandacht en dus komen er machines die steeds beter en completer worden.”

De diversiteit bij Troost Machinehandel is groot.

Trots weet Troost te melden dat er al zes Terex Ecotex-machines zijn verkocht. “En we zijn pas een maand of vier bezig. De eerste – een elektrische overslagkraan – wordt binnenkort geleverd aan Peute Recycling in Dordrecht. Verder gaat er een shredder naar Peute en naar Van Leeuwen in Rotterdam, een trommelzeef naar Schot Groep in Numansdorp en een grote transportband naar Tuytel in Oud Alblas. Het zijn trouwe klanten van ons, die het volste vertrouwen hebben in onze kennis en kunde en in de producten die we aanbieden.” Kolk: “Deze regio staat bekend om de ‘niet lullen, maar poetsen-mentaliteit’ en dit komt terug in onze service. Daar is onze hele organisatie op ingericht.”

Corona

In deze vreemde tijd, waarin corona nog steeds bepalend is in het dagelijks leven, maar ook het bedrijfsleven beïnvloedt, slaat Troost Machinehandel zich goed door deze periode heen. Troost: “Met dank aan de motivatie en inzet van alle collega’s houden we focus op de klant. Vorig jaar was er in het tweede kwartaal flink wat coronastress en was er voorzichtigheid geboden. Maar hierna is de verkoop weer aangetrokken en hebben wij mooie aanvragen en opdrachten.” Kolk kan dit beamen: “Als toeleverancier voor diverse branches, die zich sterk hebben kunnen handhaven en zelfs ontwikkelen in de afgelopen periode, zien we de toekomst met veel vertrouwen tegemoet”

TEKST | WILLEM-JAN SCHAMPERS

FOTO’S | WILLEM-JAN SCHAMPERS/TROOST MACHINEHANDEL

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven