Praktijk

De Ter Horst Groep is sinds 1965 actief in recycling. In één van de disciplines binnen de groep, het inzamelen van loodaccu’s en tractiebatterijen, zijn ze zelfs uitgegroeid tot marktleider in de Benelux. Naast de Benelux bedient het bedrijf ook klanten in Duitsland en Frankrijk. In al deze landen heeft Ter Horst ook vestigingen. RMB ging op bezoek in Varsseveld en sprak met Guido ter Horst (directeur), Roy Bongers (één van de verantwoordelijke voor de inzameling van lithiumbatterijen) en Raymond ter Horst (bedrijfsleider Ter Horst metaaltechniek).

Ter Horst is toch vooral bekend als afvalrecycler. Papier, bedrijfsafval en metaal. “Je kunt dus wel zeggen dat wij totaalontzorger zijn, met betrekking tot de afvalportefeuille van onze klanten”, erkent Bongers. “Afvalrecycling, of te wel “hergebruik van grondstoffen” doen we op verschillende vlakken. We hebben een drietal depots in Nederland: Veenendaal, Goor en Varsseveld. Daar vind je ook het totaalpakket van alle disciplines. Naast de inzameling van bedrijfsafval, papier en bouw- en sloopafval is er ook veel aandacht voor puinrecycling, metaalrecycling en kabelrecycling”.

Zo’n vijftien jaar geleden begon Ter Horst met het inzamelen van loodaccu’s. Veelal afkomstig uit de automotive (startbatterijen) en uit heftrucks (tractiebatterijen). Bongers: “Hierin zijn we inmiddels een grote speler. Een tijdje geleden kwam vanuit enkele grote Europese klanten de vraag of we ook hun afvoer van Lithium accu’s en batterijen konden verzorgen. Allereerst hebben we onderzocht hoe de markt in elkaar zat en of er mogelijkheden voor ons waren om dit binnen onze groep als nieuwe discipline op te zetten. Alles bij elkaar heeft het wel een jaar geduurd, voordat we alle kennis hadden opgedaan”.
Volgens Bongers is Ter Horst nu zo ver dat ze voor elke samenstelling – lithium is immers een soort ‘verzamelnaam’ voor meerdere soorten accu’s en batterijen – een goede inzameling heeft te bieden. “Je komt ook in diverse branches terecht: de e-bikebranche, de ict-branche, interne logistiek, industrie, maar ook de e-waste recycling.”

Naast het belang van een goed recycleproces voor de diverse lithium accu’s en batterijen is het ook van belang om het inzamelproces goed te organiseren. “De lithiumaccu heeft een andere benadering nodig dan de loodaccu. Neem bijvoorbeeld de inzameling. Die is compleet anders. Belangrijk is dat de veiligheid voorop staat. Deskundige behandeling is dus noodzakelijk.”

Ter Horst bestaat al ruim vijftig jaar en is een echt familiebedrijf. In 1965 werd gestart met het recyclen van papier, ijzer en metalen. Inmiddels heeft de groep niet alleen filialen in Nederland, maar ook in Antwerpen (B), Bocholt (D), Legden (D), Béthune (F) en Lille (F). De Ter Horst Groep beschikt momenteel over ruim 100 voertuigen en er zijn in totaal een kleine tweehonderd mensen werkzaam. Binnen het totaalpakket van dienstverlening zijn er een aantal specialisaties waar Ter Horst flink op inzet. Naast de lithium dienstverlening zijn de kabelrecycling en metaaltechniek de segmenten waar extra investeringen in worden gedaan.

‘Kabels

Directeur Guido ter Horst wil graag de kabelrecycling onder de aandacht brengen. “Bij Ter Horst zijn we ook sterk in kabelrecycling. Onlangs hebben we extra investeringen gedaan in het machinepark, waardoor we nog meer kabel zelf kunnen analyseren en verwerken.” De meeste kabelsoorten worden door Ter Horst zelf gepeld. Veelal vetlood met of zonder papier, maar ook andere soorten grondkabel worden in een rap tempo gestort en verwerkt.

Guido ter Horst: “Het vetlood dat er uitkomt, ook met ijzer, zetten we af bij de verwerkende fabrieken. Wij hebben de kennis én de apparatuur om het vetlood op een milieuvriendelijke manier op te vangen en af te voeren.” Wat opvalt, is dat Ter Horst veel volume heeft in lood. “Niet alleen onze accudiscipline, maar ook onze kabelrecycling zorgt voor veel volume in lood. Door deze volumes kun je zeggen dat we een echte loodspecialist zijn en bieden we onze klanten de beste condities.”

Metaaltechniek

Een bijzonder bedrijfsonderdeel is Metaaltechniek. Raymond ter Horst (overigens geen familie, red.): “We verrichten allerhande metaalbewerkingstechnieken en voeren revisie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit. Daarnaast maken we voorzetapparatuur voor de heftruckbranche. Denk dan aan kiepbakken in allerlei maten, kraanarmen, werkbakken, schepbakken en hoogwerkbakken.

         

Raymond ter Horst: “Ik kijk uit naar de aankomende periode. We zijn onlangs gestart met de sloop van onze fabriekshal en beginnen nu met de nieuwbouw. Door de nieuwbouw, maar ook door de aanschaf van een compleet nieuw machinepark zijn we klaar voor de toekomst.” Er is onder meer een vier meter 220 ton kantbank en oscillerende schaar aangekocht. Tevens is er een Valk Welding lasrobot geplaatst, zodat de repeterende producten hierop gelast worden. Verder is er ook geïnvesteerd in een nieuwe draaibank, kolomboormachines en lastafels.
“Maar ons paradepaard is toch wel een 8kw Lasersnijmachine 6×2 meter, inclusief een automatisch platenmagazijn”, zegt Raymond ter Horst. “Door deze investering worden we nog meer selfsupporting. De combinatie van een professioneel machinepark en de jarenlange ervaring van onze medewerkers geeft ons de overtuiging dat we klaar zijn voor de toekomst.”

Guido Ter Horst vult aan: “Ter Horst Metaaltechniek is een mooie aanvulling op de andere disciplines. Veel heftruckdealers bij wie we tractiebatterijen ophalen, zijn ook klant bij metaaltechniek voor de voorzetapparatuur. In de metaalverwerkingsindustrie zien we dat veel klanten, waar we de recycling van de metalen verzorgen, onze producten van metaaltechniek afnemen.”

Ter Horst Groep
Aaltenseweg 56
7051 CM Varsseveld
T. 0315-241883
E. info@terhorstgroep.nl
I. www.terhorstgroep.nl

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven