Ga naar hoofdinhoud

Stoevelaar steelt show met hightech mobiele zeefinstallatie

De installatie kan honderd ton geshredderd afvalhout per uur kon verwerken, en ook nog in drie fracties kan uitzeven.

Tijdens de vakbeurs Recycling presenteerde Stoevelaar Machinery voor het eerst haar nieuwste H2Pro zeefmachine. deze is ontworpen in nauwe samenwerking met loonbedrijf Fuhler. Onlangs werd de installatie in bedrijf gesteld.

De eisen waren niet gering, erkent Harm Liebregt, salesmanager bij Stoevelaar. “Het moest de grootste mobiele zeefinstallatie ter wereld worden, met een perfect eindproduct’ en een abnormaal hoge capaciteit.” De H2PRO, die in samenwerking met deze Duitse topbouwer en in overleg met Fuhler werd ontworpen en gebouwd, heeft een zeefoppervlakte van 24 vierkante meter. De machine heeft twee sterrendekken. “Het bovenste dek is uitgerust met een vario systeem, waarmee de zeef traploos kan worden versteld in een grotere of kleinere fractie. Je hoeft dus geen compleet dek te wisselen.”

Volgens Liebregt was Stoevelaar al langer bezig met Fuhler om gezamenlijk een machine te bouwen. “Maar we hadden een zeef nodig die honderd ton geshredderd afvalhout per uur kon verwerken. En dan ook nog in drie fracties kan uitzeven.

Hoe makkelijk is het, dat je binnen pakweg twee minuten je zeef met een popmetertje kunt afstellen en een grotere of kleinere fractie kunt realiseren? Je kunt dus altijd voldoen aan de exacte eisen van de klant. Het is een systeem waarover al heel veel mensen hebben nagedacht, maar het is nog nooit fatsoenlijk doorontwikkeld.”

Een kijkje in de machine.

Genoeg animo

Liebregt noemt het ‘hightech, op een mechanische basis’. ‘We praten hier over de grootste zeef die er momenteel bestaat. Mobiel welteverstaan. De eerste is reeds afgeleverd aan loonbedrijf Fuhler in Emmen maar we gaan ‘m gewoon aan iedereen leveren die ‘m wil hebben.” Volgens Liebregts is er genoeg animo voor. “Het moet echter wel rendabel zijn voor een recycler. Alleen als je elke dag voldoende materiaal hebt om te zeven, kun je je een dergelijke machine permitteren. Maar we hebben ook kleinere modellen.”

De H2PRO – CO2-neutraal en zowel elektrisch als met een aggregaat te gebruiken – is uitermate geschikt voor afvalhout (klasse A/B), compost en biomassa. “We hebben al zo’n vijf à zes klanten die ook een dergelijke machine willen”, zegt Liebregt. “Hetzij dezelfde grootte, hetzij eventueel kleinere types. Want niet ieder bedrijf kan zo’n grote zeef vervoeren en draaiende houden. Neem de hoeveelheid afvalhout, dan praten we al snel over een capaciteit van zo’n honderd ton per uur. Er zijn niet zoveel recyclingbedrijven die deze grote machine de hele dag kunnen vullen. Dus ook het kleinere type is reeds in bestelling.”

Premium recyclingmachines

Stoevelaar Machinery, gevestigd in Stegeren, is een veelzijdige organisatie met een breed product- & serviceprogramma voor bedrijven in de recyclingindustrie en biomassa. “Ons assortiment bestaat uit premium recycling machines, die het mogelijk maken allerlei soorten recyclebaar materiaal te verkleinen, scheiden en sorteren tot een halffabricaat of eindproduct. We richten ons op verkoop, reparatie en aftersales. We zijn niet alleen concurrerend; we zijn ook gewoon de beste! Bovendien ontwikkelen we altijd verder, waar anderen stoppen. Vandaar dat de samenwerking met H2PRO zo goed verloopt. Zij snappen wat wij willen en zetten dat om in machines van topkwaliteit.”

De H2PRO heeft een zeefoppervlakte van 24 vierkante meter.

Tekst: Willem-Jan Schampers | Foto’s: Stoevelaar Machinery