“We ontwerpen en produceren sorteerinstallaties en deelmachines voor met name de recyclingindustrie. Iedere installatie is geheel klantspecifiek. Beoogde capaciteit, input materiaal, gewenste output, mate van automatisering, scheidingsefficiëntie, beschikbare ruimte en budget, spelen hierbij een belangrijke rol.”
Aan het woord is Robert ter Haar, directeur/eigenaar van Senro in Hengelo. “Voor het ten uitvoer brengen van onze projecten hebben we een eigen engineeringsteam met ruime ervaring in sorteertechnieken en -processen. Daarnaast beschikken we over moderne productiefaciliteiten, waardoor we nagenoeg alles in eigen beheer kunnen produceren en assembleren. Hierdoor kunnen wij maximale flexibiliteit bieden en staan we garant voor kwaliteit en betrouwbare levertijden. Vanzelfsprekend leveren we onze producten in volledige conformiteit met de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG.”
NO-NONSENSE
Senro, dat deze maand het tienjarig jubileum viert, heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een no-nonsense bedrijf, dat resultaatgericht en kostenbewust werkt. Maatwerk, door een betrokken en ervaren team van engineers en ervaringsdeskundigen uit de recyclingbranche. Ter Haar: “In een hal in Haaksbergen hebben we tien jaar geleden de eerste machines geproduceerd, zoekende naar een passende richting voor de organisatie. In juli 2013 werd het eerste personeel aangenomen en zijn we gestaag gegroeid. Onze huidige locatie in Hengelo werd in 2017 gekocht en uitgebouwd. Momenteel hebben we zo’n tachtig medewerkers en zijn we continu op zoek naar manieren om verder te ontwikkelen.”
SCHEIDEN VAN GRONDSTOFFEN
Ter Haar benadrukt dat Senro veel meer is dan een machinefabrikant. “Samen met klanten werken we niet alleen aan het innoveren van de bekende recyclingtechnieken, maar ook aan compleet nieuwe mogelijkheden om de recyclingindustrie steeds verder uit te breiden. Hiervoor beschikken we over een breed aanbod van deelmachines, voor zowel droge als natte scheidingstechnieken. Denk hierbij aan doseerbunkers, transportsystemen en zeeftechnieken, zoals een gepatenteerde 3D trommelzeef. Aangezien we beschikken over een deskundig engineeringteam, kunnen we alle producten volledig naar klantwens opleveren.”
De installaties en machines die Senro ontwikkelt en bouwt zijn breed inzetbaar. Van het selecteren en sorteren van bouw- en sloopafval, bedrijfs- en huishoudelijk afval, compost, tot metalen, bodemassen en kunststoffen. “Standaardoplossingen worden vrijwel niet geleverd. De speciale en klant specifieke problemen geven, zowel de grootste uitdaging, als de mogelijkheid om te werken aan het uitbreiden van bestaande recyclingtechnieken. We hebben bijvoorbeeld een bouw- en sloop sorteerlijn opgeleverd, die dermate is geautomatiseerd, dat er vrijwel geen operators meer benodigd zijn.”
INNOVATIE SPEERPUNT
Senro heeft zichzelf tot doel gesteld dat er zo weinig mogelijk afval naar de verbranding of naar de stort gaat. Daarbij wordt ook continu gekeken naar het innoveren van de recyclingindustrie en het realiseren van de wensen van de klant. Ter Haar: “Om dit waar te maken is het van cruciaal belang dat we ons richten op toenemende automatisering. We hebben bijvoorbeeld ook ervaring met het inbouwen van robotsortering binnen complexe sorteerlijnen.
Hoewel Senro in het oosten van het land zit, heeft het bedrijf ook de nodige klanten in Brabant, Limburg en België. En niet te vergeten Duitsland, Australië, Litouwen, Letland, Engeland en Frankrijk. “Juist omdat we de totale bouw van de installaties voor onze rekening nemen, zijn we voor veel recyclers interessant. Zij komen hier met een vraag: ‘Wij hebben materiaal en dat moet worden gescheiden. Kunnen jullie daar een sorteerlijn voor bouwen?’ Vanaf het eerste idee tot de complete bouw en oplevering. Wij zorgen voor het gehele project.”
Tekst: Willem-Jan Schampers | Foto’s: Senro
Met medewerking van: Chris Voerman.
