Praktijk

Klaassen Total Security is actief bezig in de recyclingwereld en heeft zich inmiddels, in nauwe samenwerking met Hikvision, gespecialiseerd in thermische camera’s. Directeur Nico Klaassen is zeer te spreken over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf. “We kunnen de helpende hand bieden bij het vroegtijdig signaleren van warmte, smeulen en brand bij recyclingbedrijven. Op die manier is het mogelijk een calamiteit voor te zijn en hoeft de brandweer er niet aan te pas te komen.”  

In 2020 heeft Klaassen Total Security de Europese certificering EN 50518 van KIWA behaald. “We hebben dus niet stil gezeten sinds het laatste interview van een jaar geleden”, grinnikt Klaassen. “We willen samen optrekken, om de recyclingbranche te voorzien van goed functionerende thermische camera’s. Hikvision heeft intussen op meerdere plaatsen temperatuur bewakingssystemen geleverd en deze zijn bij diverse partijen in bedrijf genomen. Ook in onze videomeldkamer anticiperen we op de nieuwe technologieën. Een thermisch beeld beoordelen is natuurlijk wat anders dan alleen een visueel beeld, waarmee we op zoek zijn naar een inbreker.”

Volgens Klaassen is Hikvision bezig met het door ontwikkelen van de camera’s, om ze nóg ‘slimmer’ te maken. “En zelf zijn we, via allerlei nieuwe technologieën, in de meldkamer bezig om ons verder toe te leggen op het beveiligen van met name recyclingbedrijven. En dan niet alleen prioriteit 1, het diefstalverhaal, dat zeker belangrijk is om in de gaten te houden, maar ook het voorkomen van brand. En blijkbaar doen we dit al heel behoorlijk, want we hebben zelfs klanten in het noorden van het land. Zij zitten met een probleem en wij kunnen het oplossen.”

Roy Kusters van Berger Metals in Hoogezand is zeer content met de samenwerking met Klaassen Total Security. “De complete beveiliging van ons bedrijf wordt door Nico en zijn mensen geregeld. Nico is heel nauw betrokken bij alles dat hier wordt neergehangen en houdt een oogje in het zeil bij wat wordt afgesproken en wat door Hikvision wordt geleverd. Het betekent dat we volledig worden ontzorgd en ons bezig kunnen houden met onze dagelijkse werkzaamheden. Alles wordt door Klaassen Total Security gemonitord, waarbij niks aan het toeval wordt overgelaten. Dit zorgt voor een groot gevoel van veiligheid en geeft mij de broodnodige rust. Overdag en ’s nachts.”

Eigen sensorfabriek

Als grootste CCTV-producent van Nederland ontwikkelen we ons ook steeds meer als specialist op het gebied van thermische technologie”, zegt Rolf van den Hoek, Business Development Manager Industry & Fire Prevention bij Hikvision. “We beschikken over een eigen sensorfabriek, waar de thermische sensoren in eigen huis worden ontwikkeld en geproduceerd. Om de kwaliteit te toetsen, zijn we op zoek gegaan naar een certificeringinstituut dat de producten via een gedefinieerd certificeringsschema kon toetsen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij het Europese CNPP. Zij hebben veel ervaring met het certificeren van brand gerelateerde systemen.”

De thermografische productlijn, dit zijn thermische camera’s die specifiek zijn bedoeld voor temperatuurbewaking, van Hikvision heeft met glans voldaan aan de gestelde eisen, en daarmee het certificaat ‘CNPP certified’ behaald. Van den Hoek: “Op het certificaat staat per product de maximale afstand vermeld waarbinnen de camera nauwkeurige temperatuurmetingen kan maken onder de in de certificering vastgelegde condities. Naast het behalen van het certificaat, staan we voor kwaliteit. Eén van de zaken waar dit in tot uiting komt, is dat we op de thermische camera’s vijf jaar garantie geven en op de werking van de thermische sensor zelfs tien jaar.”

Naast een goede productkwaliteit, is het van groot belang dat ook de producten op het gebied van cyber security ook goed zijn ontworpen, aldus Van den Hoek. “Het begint bij ‘secure by design’, het meenemen van cybersecurity wanneer een product nog in het begin van de ontwikkelfase zit. Naast de robuuste product cybersecurity, toont Hikvision hoe serieus we cyber security nemen, met de aanstelling van Fred Streefland als Cyber Security Director EMEA.”

Bi-spectrum camera

De ontwikkelkracht van Hikvision en de combinatie van optisch en thermisch biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Zeker ook voor de recyclingsector. “Een van de ontwikkelingen is het gebruik van een zogeheten bi-spectrum camera, waarmee we de analyse op beide sensoren kunnen doen”, verduidelijkt Van den Hoek. “Een van de zaken waarmee je met thermische camera’s in buiteninstallaties wordt geconfronteerd, is reflectie. Bijvoorbeeld van de zon op een plas water. Het water is als een spiegel voor thermische energie, waardoor de camera een hoge temperatuur meet en alarm slaat.”

Naar de mening van Van den Hoek is dit geen fout in het ontwerp van de camera, maar een onvermijdbaar natuurkundig effect. “Door gebruik te maken van een optische sensor en deep learning algoritmes, kunnen we de waarneming van de thermische sensor evalueren op basis van het optische beeld. Zien we in de optische sensor felle zonreflectie, dan kunnen we het thermische alarm negeren. Overigens zijn deze bi-spectrum camera’s ook leverbaar als Pan Tilt Zoom (PTZ), waarbij de thermische camera beweegbaar zijn en door middel van zogenoemde presets een heel gebied kunnen monitoren.”

Jarenlange ervaring

Klaassen is uiteraard op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, maar hecht ook heel veel waarde aan de ervaringen die zijn bedrijf heeft opgedaan in de recyclingbranche. “Wij weten waar onze klanten mee bezig zijn. Door de jaren heen ben ik wegwijs geworden in de materie van deze specifieke sector. Ik heb wel eens gehad dat de brandweer bij een rookontwikkeling van het mengen van stoffen heel enthousiast de waterslangen begonnen uit te rollen. Dat ik zei: ‘Ho, wacht even, geen water!’ Omdat ik wist dat recyclers meestal het materiaal uit elkaar rijden óf er zand bovenop gooien. Dit zijn processen die je wel in de gaten moet hebben!”

Bovendien weet Klaassen dat recyclingbedrijven een hoop problemen met allerlei instanties krijgen, als er brand uitbreekt. Denk alleen al aan milieuvergunningen, protesten van omwonenden, politieke vragen en de verzekering. “Als we dus kunnen voorkomen dat er smeulen of warmte daadwerkelijk overgaat in brand, is dit een heel groot pluspunt. En natuurlijk komt het ook voor dat we de klant inlichten en dat deze aangeeft dat er niks aan de hand is en dat hij alles onder controle heeft. Maar we bellen liever een keer voor niks, dan dat er wel brand uitbreekt en wij niks hebben gemerkt…”

TEKST | WILLEM-JAN SCHAMPERS | FOTO’S | HIKVISION

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven