Ga naar hoofdinhoud

Slimme techniek moet textielrecycling vooruit helpen

Auke van der Hoek van RTT (links) nam Maura Dantuma (midden) en Tom Knoop (rechts) van Demcon Focal mee in de eerste stap in de recyclingketen. Foto: Demcon focal

In Twente, dat vroeger ook wel bekend stond om haar textielindustrie, wordt gezocht naar manieren om hergebruik en recycling van textiel naar een hoger niveau te tillen. Onder initiatief van het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Hogeschol Saxion is daarom een initiatief gestart om een cloud-gebaseerde database te ontwikkelen, die door het gebruik van machine learning de kwaliteit van de gesorteerde textiel stromen verbeterd.

Bij het project aangesloten zijn het Regionaal Textielsorteercentrum Twente (RTT), een joint venture van de twee kringlooporganisaties De beurs en Het Goed, technologiebedrijven Demcon focal en Demcon systec, softwaretechnologie bedrijf Luminis en stichting TEXroad.

Identificeren en kwalificeren

Demcon focal werkt hiervoor aan nieuwe sensor gebaseerde technieken om textiel te identificeren en kwalificeren, om zo de materiaalsamenstelling te bepalen. Deze informatie komt in een database terecht die door Luminis ontwikkeld wordt. Tijdens de recente projectmeeting nam Auke van der Hoek van RTT, Demcon focal daarom mee in de eerste stap in de recyclingketen: Het handmatig sorteren van gebruikt textiel voor hergebruik en recycling. Daarbij spraken ze ook over de problemen die ze daarbij tegenkomen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een techniek wordt ontwikkeld die het textiel en de verscheidenheid kan identificeren en sorteren om vervolgens hoogwaardige vezels uit mechanische en chemische recyclingprocessen te kunnen verkrijgen. Het project wordt gefinancierd door de Regio Deal Twente. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.