Ga naar hoofdinhoud

Vliegtuigen recyclen op Groningen Airport Eelde

Foto: Shutterstock

Vliegtuigonderhoudsbedrijf Necamco heeft een vergunning aangevraagd bij de gemeente Tynaarlo voor het circulair ontmantelen van vliegtuigen op Groningen Airport Eelde. Partner in deze onderneming wordt onder andere afvalverwerker Omrin. De bedoeling is dat deze partijen de onderdelen en materialen van de vliegtuigen gaan hergebruiken of recyclen.

De demontage en ontmanteling wordt gedaan door Necamco. Zij halen daarbij eerst de waardevolle componenten uit het vliegtuig. Deze worden gecontroleerd en indien nodig gerepareerd of gereviseerd door een erkende reparatiewerkplaats. Wat niet hergebruikt kan worden, gaat naar afvalbedrijf Omrin of een van de partners van het bedrijf voor recycling. John Vernooij, directeur Omrin: “Ik zie in deze samenwerking om vliegtuigen circulair te ontmantelen een kans om opnieuw een bijdrage te leveren een duurzamere wereld”.

Ron van der Meulen, directeur Necamco: “De luchtvaart moet verduurzamen, dat is een feit. Wij moeten allen bijdragen aan het maatschappelijke belang om het proces niet eindig, maar circulair te maken. Om hier samen op Groningen Airport Eelde met partners aan te werken voelt voor ons als zeer belangrijk en relevant.”

Onderdelen voor onderwijs

Voor onderdelen die niet hergebruikt of gerecycled kunnen worden zoeken de partners andere toepassingen. Bijvoorbeeld voor studenten die de een opleiding volgen in de luchtvaartdienstverlening. Op Groningen Airport Eelde wordt onderwijs gegeven aan 300 studenten, waaronder de KLM FA, Noorderpoort en het Alfa-college. De inzet van studenten bij de ontmanteling van vliegtuigen levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de Airport Campus op de luchthaven.

Andere onderdelen die niet gerecycled of hergebruikt kunnen worden gaan via Opnieuw! naar een nieuwe bestemming. Dit bedrijf biedt kennis en expertise over circulaire strategieën en design. Het bedrijf geeft onder andere meubilair en afvalmaterialen een tweede leven.

Lees ook:

Met het initiatief van Necamco komt er dus een tweede grote vliegtuigrecycler in Nederland. Het in Enschede gevestigde Aircraft End-of-Life Solutions in Enschede, de onderneming van Derk-Jan van Heerden, werd opgericht in 2006. Recycling Magazine Benelux bezocht deze onderneming in 2020, en maakte deze fotoreportage: