Ga naar hoofdinhoud

‘Primeur’ EMR: met e-truck van schrootwerf naar Tata

Metaalrecycler EMR Nederland heeft haar eerste volledig elektrische vrachtwagen in gebruik genomen. De Volvo FM gaat per rit 30 ton staalschroot van de werf in Amsterdam naar Tata Steel in IJmuiden vervoeren. EMR zegt hiermee de eerste metaalrecycler in Nederland te zijn.

De e-truck heeft een actieradius van 300 km per lading. Dankzij de batterijcapaciteit van de nieuwe truck kan deze vier transporten uitvoeren tussen EMR Amsterdam en Tata Steel zonder te hoeven opladen, terwijl de elektrisch aangedreven kiepwagen EMR in staat stelt om dit metaal ook met schone energie te storten. 

De truck is eigendom van en wordt gereden door Schavemaker Transport, waarmee een langdurige samenwerking tussen EMR en de transporteur wordt voortgezet. Met dit voertuig is EMR Nederland het eerste metaalrecyclingbedrijf dat dagelijks een elektrische truck gebruikt voor zijn route naar IJmuiden. 

De e-truck is onderdeel van een wereldwijd programma waarmee EMR rond 2040 CO2 neutraal wil opereren. Kranen, heftrucks en bedrijfsauto’s zijn straks allemaal elektrisch.

Het is overigens niet de eerste keer dat EMR Nederland het voortouw neemt op het gebied van milieubewust transport. In 2021 schakelde het bedrijf twee van zijn voertuigen die op diesel reden om naar LNG (Liquified Natural Gas), wat volgens het bedrijf een ‘aanzienlijke vermindering’ van de CO2-uitstoot per rit opleverde.

“Het wegtransport in Nederland verandert snel en veel oudere voertuigen die op diesel rijden voldoen niet meer aan de normen die nodig zijn om in onze steden te rijden”, zegt Ferdy Kroon, logistiek manager bij EMR Nederland. “Naarmate het accuvermogen toeneemt en deze technologie steeds beter wordt, kijk ik ernaar uit om meer van deze high-performance voertuigen te verwelkomen, in Nederland maar ook elders in Europa.”

Eén reactie op “‘Primeur’ EMR: met e-truck van schrootwerf naar Tata

Reacties zijn uitgeschakeld.