Ga naar hoofdinhoud

Naast recycling ook hergebruik mee laten tellen bij inzameldoelstelling

Oude telefoons hebben voor consumenten vaak nog sentimentele waarde. Door die waardevolle data er af te halen hoopt Vodafone dat er meer toestellen worden ingeleverd voor recycling. Foto: shutterstock

Een circulaire economie voor e-scrap is alleen haalbaar wanneer ook het hergebruik van apparaten wordt meegerekend. De inzameldoelstelling van 65 procent van elektrische apparaten houdt vooralsnog alleen rekening met recycling, maar dat is volgens de Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) niet houdbaar.

Met het opknappen of repareren van apparaten zodat deze langer meegaan zijn de doelstellingen wel haalbaar en Stichting Open wil daarom dat Europese en Nederlandse richtlijnen daarop worden aangepast. De inzameldoelstelling houdt in, dat van alle verkochte apparaten weer 65 procent ingezameld moet worden. Dit houdt alleen geen rekening met apparaten die weer opgelapt worden en daarna weer in gebruik komen. Of apparaten die van zichzelf een langere levensduur hebben dan de drie jaar die als richtlijn zijn genomen. Wanneer bijvoorbeeld vijftig procent van alle apparaten langer mee gaan dan die drie jaar, of na enige tijd gereviseerd worden waardoor ze langer mee gaan, dan zijn die al verloren voor de doelstelling en kan de 65 procent sowieso niet gehaald worden. Daarom werkt de doelstelling een echt circulaire economie tegen. Het langer gebruiken van apparaten zou volgens Stichting Open juist gestimuleerd moeten worden.

Lees ook:

https://www.recyclingmagazine.nl/nieuws/stichting-open-lanceert-ruim-je-kantoor-op-dag/51487/