Ga naar hoofdinhoud

Batterijen recyclen met zuur uit groenten

Foto: Shutterstock

Onderzoekers in Zweden die batterijen van elektrische voertuigen (EV) recyclen, claimen een terugwinningspercentage van 98% voor lithium en 100% voor aluminium door het conventionele hydrometallurgische proces voor het scheiden van het waardevolle materiaal om te keren.

Bij hydrometallurgie worden batterijmaterialen gewoonlijk opgelost in zogenaamde anorganische zuren en worden minder waardevolle metalen zoals aluminium en koper verwijderd voordat lithium, kobalt, mangaan en nikkel worden gewonnen. Dit kan meerdere zuiveringsstappen vereisen, waardoor lithium verloren gaat.

Het team van de Chalmers University of Technology in Zweden maakt gebruik van Oxaalzuur – een organisch zuur dat bijvoorbeeld voorkomt in spinazie, rabarber, (snij)biet, paprika en witte bonen. De onderzoekers zeggen dat de nieuwe laatste stap, waarbij de zwarte massa wordt gefilterd, doet denken aan het zetten van koffie. Terwijl aluminium en lithium in de vloeistof terechtkomen, blijven de andere metalen achter in de ‘vaste stof’. De volgende stap in het proces is het scheiden van het aluminium en lithium.

Tot nu toe is niemand erin geslaagd om precies de juiste omstandigheden te vinden om zoveel lithium te scheiden met behulp van oxaalzuur en tegelijkertijd al het aluminium te verwijderen,’ zegt promovendus Léa Rouquette. Aangezien alle batterijen aluminium bevatten, moeten we dit kunnen verwijderen zonder de andere metalen te verliezen.

‘We hebben alternatieven nodig voor anorganische chemicaliën’, zegt Martina Petranikova, teamlid van de afdeling Scheikunde en Scheikundige Technologie ‘Een van de grootste knelpunten in de huidige processen is het verwijderen van restmaterialen zoals aluminium. Dit is een innovatieve methode die de recyclingindustrie nieuwe alternatieven kan bieden en problemen kan helpen oplossen die ontwikkeling in de weg staan.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.