Algemeen

De Nederlandse economie moet in 2050 volledig circulair zijn. Een grote ambitie, die ook een grote beweging vereist. Rabobank onderzocht de circulaire kansen voor bedrijven in de regio Midden-Nederland. Tijdens de Rabobank Circular Economy Challenge in Amersfoort werd het eerste exemplaar van deze regioscan uitgereikt aan gedeputeerde Pim van den Berg.

Het grootschalige onderzoek is in opdracht van Rabobank uitgevoerd door KPMG. De adviesorganisatie heeft het grondig aangepakt. Alle grondstof- en afvalstromen van de regio zijn in kaart gebracht, net als de circulaire mogelijkheden. Hieruit komen de meest geschikte sectoren voor een succesvolle transitie naar voren. Dit zijn bouw en vastgoed, zakelijke dienstverlening, handel, transport en logistiek, horeca en recreatie en de zorg. Gedeputeerde Pim van den Berg: “Om de circulaire economie aan te jagen, zijn concrete voorbeelden nodig. Die worden in deze regioscan genoemd. Ook de kansen voor ondernemers die het onderzoek blootlegt, zijn van grote waarde om deze transitie op gang te brengen.”

De regioscan laat zien welke circulaire stappen er mogelijk zijn. Zo liggen er in de bouwsector bijvoorbeeld kansen bij de grondstoffen. Verouderde gebouwen slopen en het bouwmateriaal weggooien is verleden tijd; demonteren en hergebruiken heeft de toekomst. Om bedrijven in de regio Midden-Nederland een extra zetje in de rug te geven, is er de Circular Economy Challenge. Hierbij worden ondernemers uit Midden-Nederland uitgedaagd om hun eigen circulaire businessplan te ontwikkelen onder begeleiding van experts.

De regioscan is te downloaden op: https://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/circulaire-kansen-in-de-regio/

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven