In de schijnwerper

Een ‘plastic-pact’ van overheid en bedrijfsleven moet er uiterlijk in 2025 voor zorgen dat alle wegwerpverpakkingen zich lenen voor hergebruik als grondstof. Hiermee wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) helpen voorkomen dat de wereld straks stikt in de plastic rommel. De overeenkomst moet er volgend voorjaar liggen. De bewindsvrouwe loopt vooruit op wetgeving tegen eenmalig plastic die in Europees verband wordt voorbereid. Om de recycling van kunststof aan te jagen, gaat de belasting op het storten en verbranden ervan volgend jaar omhoog.

Van Veldhoven stelde vrijdag op Ecopark De Wierde in Heerenveen de nieuwe kunststofscheidingsinstallatie (KSI) officieel in gebruik. Hier wordt in een groot circuit van trommels, wassers, zifters en elektronische ogen allerhande kunststof uit het huisvuil gehaald. De scheidingstechniek van de KSI kan het niet alleen af. In het volcontinubedrijf werken zestig mensen, onder wie flink wat sorteerders die substromen verpakkingsresten ‘lezen’ en met de hand nascheiden, als waren het pootaardappelen bij de ZPC. De KSI is een joint venture van de afvalnutsbedrijven Omrin en HVC en de intergemeentelijke grondstoffencoöperatie Midwaste. Het bedrijf is in staat jaarlijks 65.000 ton kunststofafval te sorteren in vijf herbruikbare ‘monostromen’. “Dit is superbelangrijk”, oordeelt de staatssecretaris

Pal naast de KSI heeft kringloopplasticfabrikant Morssinkhof een nieuwe hal gebouwd om er vanaf komend voorjaar grondstof van te maken voor hoogwaardige nieuwe producten. Dat kan alleen rendabel, als de kwaliteit stabiel is en het volume toereikend. Materialenman Mark-Olof Dirksen van Philips heeft er hoge verwachtingen van. Het bedrijf wil toe naar huishoudelijke apparaten van secundaire kunststof. Zes jaar geleden klopte hij al lobbyend in Groningen aan voor steun voor hoogwaardige recycling, “maar ze zaten daar meer op de energietoer”. Op de Omrin-vestiging bij Nije-haske vonden Philips en gelijkgestemde bedrijven vervolgens een warm onthaal. Het Afvalfonds, Omrin en de provincie ondersteunden een lectoraat circulaire plastics bij NHL Stenden.

“Nu gaat het snel’’, zegt Dirksen. Van polypropyleen uit de KSI zijn als proefstukken al stofzuigerkasten gegoten in prachtige kleuren. Ze doen niet onder voor versies uit maagdelijk materiaal. Meubelfabrikant Ikea gaat het plastic uit de KSI inzetten voor tafels en stoelen. De multinationals betitelen de pioniersrol van de KSI en Morssinkhof als ‘van Europees niveau’’. Wat ontbreekt, is een testcentrum, waar probeersels snel langs de kwaliteitsmeetlat kunnen worden gelegd. Tot dusver moeten de bedrijven voor zulke proeven een tijdrovend parcours in het buitenland afleggen. Groeiende zorg over plastic als zwerfafval geeft de recyclingpioniers wind in de zeilen. Ook de staatssecretaris – die als Kamerlid al ijverde voor meer hergebruik – profiteert daarvan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven