In de schijnwerper

Door de grootschalige renovatie en vervanging van windturbines worden er de komende jaren honderden verouderde turbinebladen opgestapeld. De turbinebladen, grotendeels bestaande uit composiet, zijn zeer lastig te recyclen. Dankzij een nieuw ontwikkelde duurzame oplossing krijgen deze bladen nu een tweede leven als stoeptegels. Eén windturbine is goed voor maar liefst driehonderd vierkante meter aan bestrating.

Begin volgend jaar is het voor het eerst mogelijk om over de tegels van hergebruikt composiet te lopen. Turbinebladen bestaan voor een groot deel uit composiet. Deze glasvezelversterkte kunststof is licht, sterk en heeft een lange levensduur. Daarom wordt dit materiaal veel toegepast bij grote constructies, zoals windturbinebladen, scheepsrompen en treintoestellen.

Nadeel is dat het materiaal zeer lastig te recyclen is. Het gevolg is dat het materiaal op een niet duurzame wijze met het restafval wordt verbrand of gestort. Nu veel oudere windmolens de komende jaren worden voorzien van nieuwe installaties, komen SUEZ en Extreme Eco Solutions met een oplossing voor hoogwaardige recycling van afgeschreven turbinebladen.

Het Groene Brein – een organisatie die duurzame projecten stimuleert door wetenschappers en organisaties te verbinden – bracht SUEZ in contact met Extreme Eco Solutions. Deze startup heeft een oplossing ontwikkeld om de turbinebladen te verkleinen en het composiet dat overblijft te verwerken tot hoogwaardige (sier)tegels en bestrating. Samen met de provincie Flevoland werken de partners aan een pilot om tot een concreet, commercieel succesvol product te komen. SUEZ verzorgt de aanvoer, het transport en de verkleining van het materiaal, Extreme Eco Solutions produceert de tegels.

Vanuit het Platform Circulair Flevoland, dat ondernemers ondersteunt in het succesvol maken van circulaire initiatieven, gaan SUEZ, Extreme Eco Solutions en de provincie Flevoland samenwerken om deze nieuwe keten verder te ontwikkelen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven