Column

Bent u ook zo iemand die rond de jaarwisseling gaat bedenken wat uw goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn? Volgens het blad Happinez ben je in december te laat. Er is namelijk een veel beter moment om te starten met je goede voornemens: augustus of september. En toch… ik heb begrepen dat de Babyloniërs vierduizend jaar geleden al, aan het begin van het nieuwe jaar, hun beloften deden aan hun goden. We praten hier dus over een eeuwenoude traditie.

Uit cijfers blijkt dat acht op de tien Nederlanders zichzelf in januari beloven om de goede voornemens nu eindelijk eens na te komen. Dus beslist gaan afvallen, meer tijd besteden aan je gezin, weer gaan sporten, minder op je mobiele telefoon, vaker zeggen dat je van haar/hem houdt, meer huishoudelijke klusjes voor je rekening nemen en minder geld uitgeven aan nieuwe kleren en schoenen. Als je het zo bekijkt, is januari inderdaad het meest logische moment om je leven te beteren.

Maar…

Dan komen de kerstborrels met collega’s, de kersdagen met eten bij je schoonfamilie en samen met je kinderen en je lief, de kerstpakketten met al dat lekkers, de banketstaven, krentenbrood met spijs en Oud en Nieuw met oliebollen, worstenbroodjes, toastjes met brie, gourmetten en een glaasje wijn. Of… twee glaasjes… of… Je voornemen om minder gaan te eten en drinken, kan dus al meteen in de prullenbak. En dan moet het nog 1 januari worden!

Plotseling klinkt ‘augustus of september’ nog niet zo raar. Na je zomervakantie heb je immers weer nieuwe energie getankt, start je weer met werken en ziet de wereld er – mede door het zonnetje – veel mooier uit. Goede voornemens lijken dan ineens veel minder een verplichting. Schat, doe nog maar een wijntje!

Willem-Jan Schampers

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven