Ga naar hoofdinhoud

Zweden steekt honderd miljoen euro in recycling van alle soorten plastic

Foto: Svensk Plastatervinning

De Svensk Plaståtervinning, een samenwerking tussen een groot aantal Zweedse bedrijven, gaat elk jaar tweehonderdduizend ton huishoudelijk plastic helemaal recyclen. De kosten van zo’n operatie: een miljard Zweedse kronen, of honderd miljoen euro. Het wordt de grootste plasticrecyclingfabriek van Europa.

Het gaat om een upgrade van een bestaande fabriek in Motala, tussen Götenberg en Stockholm in. De huidige fabriek kan honderdduizend ton verwerken, maar het is beperkt in wat het precies kan doen met het plasticafval dat binnenkomt. Slechts vier soorten zijn op dit moment goed te recyclen. De rest gaat naar de verbrandingsoven.

En dit is ongewenst, vinden de bedrijven die nu de miljoenen investeren. Want bij verbranding komt CO2 vrij en je verliest het plasticmateriaal voorgoed. De upgrade zorgt daarom niet alleen voor een verdubbeling van de capaciteit, maar het kan ook alle twaalf soorten huishoudelijk plastic recyclen. Daarom zijn er vijftig infraroodsensoren die op een 5 kilometer lange lopende band het plastic sorteren.

De upgrade moet in 2023 klaar zijn. Het is een belangrijke stap naar de circulaire economie, waarnaar Zweden streeft. Net zoals Nederland en andere EU-landen. Zweden claimt al langer de titel van ‘Afvalkampioen van Europa’, en zegt zelfs dat het al het afval recyclet. Dit is niet helemaal waar, want er verdwijnt minstens twee miljoen ton Zweeds afval en twee miljoen ton afval uit het buitenland in de verbrandingsoven. Omdat de warmte uit dit proces naar huizen gaat, telt het voor Zweden als recycling. Met de nieuwe fabriek kan een deel van dit afval écht, hoogwaardig worden gerecycled.

Eén reactie op “Zweden steekt honderd miljoen euro in recycling van alle soorten plastic

  • Ko Poppe

    Ik weet dat het moeilijk is door de grote variëteit aan soorten, vervuiling en vormen. Ben zeer benieuwd naar de ontwikkeling.

Reacties zijn uitgeschakeld.