Algemeen

De Zwarte Cross heeft het voornemen om in 2023 alle bekers en flessen op het festival te recyclen. Organisator De Feestfabriek Alles Komt Goed heeft die ambitie uitgesproken na een succesvol pilotjaar. Afgelopen editie werden voor het eerst bekers en flessen verzameld voor recycling; achttien procent werd weer ingezameld. Daarbij werd er 28.200 kilo minder afval geproduceerd dan in 2018.

“We hebben bijna één vijfde kunnen recyclen in het eerste jaar. Dit vinden we fantastisch”, zegt projectleider Marcus ten Zijthoff in een verklaring. “Daarbij hebben we behoorlijk wat aanknopingspunten gevonden waarmee we de resultaten in de toekomst verder kunnen verbeteren. De hulp en inzet van de bezoeker wordt hierin cruciaal. Bewust omgaan met je afval, zodat er wat mee gedaan kan worden; dat is de toekomst.”

Voor de 2020-editie streeft de organisatie ernaar om veertig procent van de bekers en flessen te recyclen. Hiervoor doet Zwarte Cross een beroep op de festivalgangers. Omdat veel bekers en flessen niet in de daarvoor bestemde afvalbakken waren gedeponeerd, kwamen ze in een vervuilde afvalberg terecht en waren ze daardoor niet meer geschikt voor recycling. “Om een tweede leven te kunnen krijgen, moeten bekers en flessen in de juiste afvalbak terechtkomen.”

Afgelopen zomer begon De Feestfabriek Alles Komt Goed eveneens met het recyclen van bekers en flessen op het festival Mañana Mañana. Daar werd 33 procent van de totale afvalstroom gescheiden afgevoerd, waarbij 57 procent van alle bekers en flessen kon worden gerecycled. Wel gaf de organisatie toe dat door het toegenomen aantal bezoekers er 3,7 procent meer afval werd geproduceerd.

Bovendien werd maar liefst tachtig procent van het verkochte blik op de camping teruggewonnen en werd er 816 kilo minder papier verspild dan in 2018, doordat de kartonnen draagtray werd vervangen voor een duurzamer alternatief. In samenwerking met Plastic Fantastic en gemeente Bronckhorst is een circulair project opgezet. Meer dan vijftig procent van het campingafval kon door Plastic Fantastic worden omgesmolten tot bermpalen, die vervolgens door de gemeente zijn gekocht en geplaatst. Tot tevredenheid van wethouder Paul Hofman.

“Bronckhorst werkt samen met haar inwoners, bedrijven en andere organisaties aan een wereld waarin we minder afval produceren. Dit doen we omdat we ook een zorg hebben voor de wereld van morgen: eigenlijk heel logisch én eenvoudig. Mañana Mañana en haar bezoekers laten zien dat het kan.”

Vorig jaar ondertekende Zwarte Cross, samen met een aantal collega-evenementenmakers. een Plastic Promise. Doordat er geen logo’s op de plastic bekers stonden, ontstond er één monostroom plastic, die voedselveilig kon worden gerecycled. Hiermee werd de Plastic Promise direct in het eerste jaar vervuld. Ook werd door het schrappen van de kartonnen wegwerp-draagtray 14.000 kilo karton bespaard ten opzichte van het voorgaande jaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven