Ga naar hoofdinhoud

Zitten op een stoel van operatieafval

Foto: Vepa

Meubelfabrikant Vepa en Bywyd, een bedrijf dat zich richt op klimaatneutrale materiaaltechnologie, hebben een stoel gemaakt van operatieafval. De Blue Finn. Zo heet het nieuwe gerecyclede meubel. De zitting en de kuip zijn gemaakt van het materiaal dat veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken voor het steriel houden van medische instrumenten.

Het materiaal dat voor de stoel is gebruikt is het zogenaamde Bluewrap. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld instrumenten steriel af te dekken tijdens een operatie. Dit materiaal wordt slechts eenmalig gebruikt en daarna weggegooid, terwijl ziekenhuizen juist streven om hun afval te verminderen. Janwillem de Kam, directeur van Vepa: “In Nederlandse ziekenhuizen wordt ieder jaar duizenden kilo’s aan Bluewrap gebruikt en weggegooid. Zonde. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis – maar ook daarbuiten – gebruikt kan worden.”

Naast Vepa en Bywyd zijn ook ziekenhuizen LUMC en Meander, de Groene OK en afvalverwerker PreZero bij het proces betrokken.

Na gebruik recyclen

Aan het einde van zijn leven kan de Blue Finn ook weer gerecycled worden. De stoel is makkelijk te demonteren. De zittingen en kuipjes kunnen weer door de shredder zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden.

De Blue Finn is onderdeel van een brede collectie stoelen gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Alle meubels worden volledig in de eigen fabrieken in Hoogeveen en Wijchen gemaakt. De stoel is zowel als barkruk, als halfhoge barkruk en als gewone stoel verkrijgbaar. Levering van de Blue Finn wordt verwacht vanaf het einde van dit jaar, maar is al wel te bestellen.

Lees ook: