We moeten zuinig zijn op waardevolle stoffen in afval zoals plastic, staal en aluminium. Dat zegt de algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen – Hester Klein Lankhorst – tegen het NRC. Door ze zelf te recyclen worden we volgens haar minder afhankelijk van landen als China, die bezig zijn zo veel mogelijk grondstoffen naar zich toe te trekken.
Volgens Klein Lankhorst verdwijnt er nu nog veel van ons afval over de grens, terwijl ze graag zou zien dat dit in Nederland zou blijven. Deels om de grondstoffen te behouden, maar ook om vervuiling door ons afval in bijvoorbeeld Azië tegen te gaan. Het afval dat als ‘gerecycled’ de boeken in gaat, maar in werkelijkheid op grote stortplaatsen in de natuur terecht komt. “Laten we niet naïef zijn en zorgen dat vooral plastic uit de klauwen van China blijft, het is goed voor onze eigen economie. We kunnen er nu nog iets aan doen”, aldus Klein Lankhorst tegen het NRC. Er is wel een maar: Om al het afval dat we produceren te recyclen moet de capaciteit zowel in Nederland als binnen de EU wel omhoog. Die is er op dit moment nog niet. Met verbranding pak je de hoeveelheid afval wel aan, maar daarmee raak je de waardevolle grondstoffen uit afval wel kwijt.
Bron: NRC
Dat vind ik ook, maar als de waarde van deze waardevolle grondstoffen contant aan de burger danwel kusser uitbetaald heb je als ondernemer wel een heel “groot” probleem bij de bank vanwege de Wwft wetgeving, Volgens mij om wit te wassen moet je geld storten maar niet opnemen, maar daar zijn de medewerkers van de bank niet van op de hoogte.
Sterker nog als je nu een inkoopbedrijf wilt opzetten, krijg je van de ING RABO of ABNAMRO geen zakelijke bankrekening.
In mijn brieven aan de bank, vraag ik om een gelijk speelveld, dus als ik niet mag beschikken over contant geld waarom mijn concurrent dan wel. Zou niet de keuze van de bank moeten zijn, maar een politiek debat. Persoonlijk ben ik in 1993 begonnen met de inzameling van oud papier, vanwege de subsidies is dit in handen gekomen van gemeentes, en nu mogen wij bedrijven niet meer contant betalen voor metalen.
Prima maar zorg voor een gelijk speelveld, ik geen contant geld mijn concurrent dan ook niet, dan ben je fair en zorg je als overheid voor eerlijke regels.
We hebben immers een ander business model, wij bepalen niet de prijs maar de markt.
We kopen dus recyclebaar afval van de particulier, kleine ondernemer, maar weten nooit exact wat we ervoor gaan krijgen.
En dat vinden onze banken (ING RABO en ABNAMRO) dus een risico voor ons financieel stelsel omdat ze daar geen vat op hebben en in het kader (opdracht van de DNB) ken je klant, zien ze ons liever niet als klant.
Een eerlijke overheid, is dat een wens of een vereiste?
Een overheid die banken de opdracht geven alle klanten die te veel met contant geld werken te lozen is te gek voor woorden.
Want sinds wanneer is papier/munt geld verboden om te gebruiken?
Lijkt mij een principekwestie die door de minister van Financiën aan de 3 systeembanken is opgelegd.
Ik vind het discriminerend en ook in dit geval is er sprake van omgekeerde bewijslast.
Eerst wordt je bankrekening geblokkeer en daarna mag je uitleggen en aantonen wat je met je contante opnames hebt gedaan.
In mijn beginjaren op het accountantskantoor kregen we te maken met omgekeerde bewijslast voor belastingzaken, dat is nu door correspondentie van toepassing op alle wetgeving.
Over een paar jaar sta je voor de rechter om aan te tonen je een misdrijf niet hebt kunnen begaan, maar daar moet je dan zelf bewijs voor aanleveren.
De rechter kan ons schuldig vinden tenzij wij onze onschuld kunnen aantonen.
Lang leve de democratie en vrijheid. maar voor hoelang nog?