Ga naar hoofdinhoud

Zeer grote brand verwoest loods bij Knol Papierrecycling

Foto: Brandweer Haaksbergen

Een zeer grote brand heeft een loods van Knol Papierrecycling in Hengelo verwoest. De brandweer in Hengelo rukte in de nacht van maandag op dinsdag groot uit om de brand bij het bedrijf te blussen. Beveiligers die hun ronde maakten, ontdekten de brand rond 04.00 uur. Volgens directeur Rob Kuijer van Knol waren zij alert. “Ze zagen de rook uit het pand komen”, zegt hij. In de loods staat een grote balenpers die papier perst. Vele tonnen oud papier lagen opgeslagen voor recycling.

Volgens woordvoerder Mariska Nijmeijer van de brandweer is het waarschijnlijk dat het vuur al een aantal dagen in de loods heeft gesmeuld. “We weten nog niet wat de precieze oorzaak van de brand is, maar een nietje of een paperclip in het papier kan een vonk in de shredder veroorzaken. Er is de afgelopen dagen vanwege Pinksteren niet gewerkt in de loods, dus dan blijft smeulen onopgemerkt.” Maar toen de brand wél werd gesignaleerd, bleek de hele loods al van voor tot achter te branden. Dit geeft aanleiding om te denken dat de brand niet plotseling is ontstaan.

Volgens de brandweer moet de loods als verloren worden beschouwd. De zijwand van de loods werd gesloopt, om in elk geval de persmachine die er stond te kunnen blussen. Daarna liet de brandweer het papier uitbranden. Volgens Nijmeijer geeft dat de minste overlast: “Papier brandt snel uit.” Van boven observeerde de brandweer de vlammenzee met een drone. In de loods was op het moment van de brand geen personeel aanwezig.

Op het terrein staan drie grote loodsen. Een daarvan stond in brand, de brandweer kon overslag van het vuur naar de andere loodsen voorkomen. Wel werd opgeschaald naar zeer grote brand, waardoor de dienst meer manschappen kon inzetten. In de ochtend is weer afgeschaald.