Ga naar hoofdinhoud

Zeeland potentiële ‘hotspot’ voor plastic recycling

Investeringsgroep Invest in Zeeland ziet voor de provincie de mogelijkheid een bolwerk te worden voor plastic recycling. De bouw van een recyclingfabriek in Vlissingen door Neste en Ravago werd vorig jaar aangekondigd. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant is Invest in Zeeland ook in gesprek met verschillende geïnteresseerde partijen om de recyclingactiviteiten in de provincie uit te breiden.

Invest in Zeeland manager Meiresonne zegt in de Provinciale Zeeuwse Courant dat Zeeland om meerdere redenen een interessante locatie voor plasticrecyclers. Zo zitten er voldoende afvalverwerkers en afnemers zoals chemie- en en voedingsindustriebedrijven in en rond Zeeland. Ook de havens waardoor grote partijen afvalplastic per schip aangevoerd kunnen worden maakt de locatie interessant voor de investering.

Omdat het lastig is verpakkingen die bestaan uit meerdere soorten plastic mechanisch te recyclen, gaan veel plastics alsnog in verbrandingsovens. Een oplossing is chemisch recyclen. De investeringen zijn daarom vooral gericht op Pyrolyse. Het droog en in een zuurstofloze omgeving verhitten waardoor de plastics gescheiden kunnen worden.

Fabriek in Vlissingen

Neste is onder andere producent van hernieuwbare brandstoffen. Het Finse bedrijf heeft de handen ineengeslagen met het Belgische recyclingbedrijf Ravago. In de nieuwe fabriek willen de partners de chemische recyclingtechniek van het Amerikaanse Alterra Energy gaan gebruiken.
De fabriek die Neste en Ravago bouwen in Vlissingen moet per jaar 55 miljoen kilogram plastic gaan recyclen. In 2030 ligt het doel op 200 miljoen kilo plastic.

Bron: PZC