Ga naar hoofdinhoud

Windmolenwiek wordt circulair straatmeubilair

Foto: Frank van Hanswijk

De wieken van windmolens worden nog maar weinig hergebruikt of gerecycled. Bij recycling worden de bladen versnippert, maar dat kan anders. Een consortium van zes bedrijven gaat onder begeleiding van BlueCity – een broedplaats voor innovatieve bedrijven – straatmeubilair maken van deze turbinebladen.

Superuse Studios uit Rotterdam tekent voor het ontwerp van de meubels, en heeft het ondergebracht in een apart bedrijf: Blade–Made. Urban Miner (een startup van Dura Vermeer) beheert hierbij de opslag van de wieken, Business in Wind ontmantelt en levert de wieken, GKB treedt op als aannemer, New Citizen Design verzorgt het stakeholder engagement bij de windindustrie en institutionele afnemers en The Footprinters berekent de impact van de hergebruikte wieken.

De productieketen van Blade-Made moet zomer 2023 gaan draaien. Op het tempo van de vrijkomende wieken wil het bedrijf in serie en schaalbaar meubulair produceren en afzetten via regionale ketens. Ondertussen kan de recyclingindustrie innoveren, om met minder energie meer hoogwaardige grondstoffen uit het afval te halen. Tegen de tijd dat de recycling van de turbinebladen beter is ingericht, kan het meubilair ook weer gerecycled worden.

“Wij zeggen: zo lang er geen betere oplossing is, is hergebruik van wieken de beste optie. Belangrijk is dat we de windenergie-sector actief bij de oplossing betrekken die bestaat uit een combinatie van hergebruik én hoogwaardige recycling,” aldus Jos de Krieger (partner bij Superuse & co-founder Blade–Made).