Algemeen

Nu het Duitse PreZero de Nederlandse tak van SUEZ overneemt, kan het bedrijf nog sneller circulair worden. Dat zegt CEO Wieger Droogh in een interview met Change Inc. Wel moet de Rotterdamse sorteerinstallatie verkocht worden na de overname, vanwege een oordeel van de Europese Commissie.

“We hebben in PreZero een aandeelhouder gevonden die heel goed aansluit op onze eigen gedachte”, vertelt Droogh, voorheen CEO van SUEZ Nederland en nu de baas bij PreZero Nederland. “Ze zijn een afvalinzamelaar en -verwerker, maar hebben, binnen de Schwarz Groep, ook productiebedrijven waar ze nieuwe verpakkingen maken, die verkocht worden binnen de retailbedrijven van Schwarz. Samen met hen kunnen we echt invulling geven aan circulariteit. Ik denk dat we heel veel van elkaar kunnen leren.”

PreZero is onderdeel van het Duitse familiebedrijf Schwarz Gruppe (omzet: 120 miljard euro), eigenaar van supermarktketens Lidl en Kaufland. Enkele maanden geleden diende de groep zich aan om delen van SUEZ over te nemen, waaronder de activiteiten in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Polen. Dat SUEZ Nederland buiten schot is gebleven in de megafusie tussen het Franse SUEZ en Veolia, is ‘een samenloop van omstandigheden’ geweest, zegt Droogh.

SUEZ Nederland en de drie andere landen stonden op de verkooplijst van het Franse kantoor om geld te generen voor nieuwe investeringen in bijvoorbeeld Azië. Vrij snel daarna kwam de Franse afvalreus Veolia opdraven met een ‘vijandig bod’ op de SUEZ groep. “Doordat wij al op de lijst van assets stonden die verkocht zouden worden, hebben wij weinig te maken gehad met deze overnamestrijd”, vertelt Droogh. “Ik ben blij dat we in Nederland verder kunnen met PreZero, maar betreur het wel dat de emoties rond de fusie met Veolia zo hoog zijn opgelopen. En ergens is het zonde dat de SUEZ-groep op een kleine afsplitsing na, in feite ophoudt met bestaan en verdergaat als Veolia.”

Volgens Droogh is PreZero op dit moment actief in negen landen en zijn er plannen om verder uit te breiden. “We willen over grenzen heen samenwerken.” Droogh vermoedt ook dat dat één van de redenen is dat het oog van PreZero op Nederland is gevallen. “We zijn een gevestigde naam in Nederland, met een progressieve strategie. Daarnaast hebben we kennis in huis – zoals op het gebied van gevaarlijk afval – waar PreZero internationaal van kan leren.”

Met het verkrijgen van de Nederlandse tak van SUEZ, dwingt de Europese Commissie PreZero wel om de sorteerinstallatie in Rotterdam te verkopen. PreZero heeft namelijk al een sorteerfabriek in Zwolle staan, en zou met de aanwinst in Rotterdam te machtig worden. Heel spijtig, vindt Droogh, maar noodzakelijk onder de Europese wetgeving. De medewerkers in Rotterdam gaan onder een andere aandeelhouder verder. Wie dit wordt, is nog onduidelijk.

Droogh hoopt vooral dat de samenwerking met PreZero zorgt dat meer waardeketens gesloten kunnen worden. “Omdat de lijntjes met de Lidl kort zijn, kunnen we echt een bijdrage leveren aan de circulariteit van verpakkingen daar.” Ook ziet Droogh graag dat PreZero Nederland meer partners in de afvalverwerkingsindustrie kan aantrekken om specialistische stromen te verwerken. “Vroeger nam een afvalverwerker zoveel mogelijk stromen aan. Inmiddels weten we dat het belangrijker is om je te focussen op afvalstromen waar je goed in bent. Er zit heel veel kennis bij jonge bedrijven, maar ook bij de concurrent. In plaats van te kopiëren wat zij doen, heb ik de wens om nog meer met andere partijen samen te werken.”

1 reactie op “Wieger Droogh: ‘SUEZ na overname nog sneller circulair’

  1. Henk Krabbe schreef:

    Heelveel succes Wieger in de nieuwe organisatie, die korte lijntjes spreken mij aan daar ging het bij SUEZ nog al eens mis.
    Oud medewerker en ambassadeur, twee jaar met pensioen, maar nog steeds actief en geïnteresseerd in wat er om gaat in de recycling wereld.