Algemeen

Wie wil nog papier recyclen?

Papier zo veel mogelijk recyclen lijkt in tijden van klimaatverandering goed aan te sluiten op de gewenste duurzame leefstijl. Maar eenmaal ingezameld, blijkt voor een groot deel van de kartonnen dozen en oude kranten en tijdschriften steeds vaker helemaal geen herproductie mogelijk.

In heel Europa stapelen de tonnen overtollig oud papier zich razendsnel op nu China, de grote importeur van Europees oud papier, tegenwoordig zelf inzamelt. Ook daalt de kwaliteit van het ingezamelde papier hard, waardoor recyclen onmogelijk wordt. Recyclebedrijven in binnen- en buitenland blijven met overbodige voorraden achter.

Nog maar twee jaar geleden kocht China, zoals al jaren een goed gebruik was, 28 miljoen ton aan Europees oud papier in. In 2018 was dat nog maar tien miljoen ton en in 2019 daalde de export zelfs verder naar nog geen zes miljoen ton oud papier. Terwijl de inzameling van oud papier door Europese landen, gezamenlijk jaarlijks 56 miljoen ton, grotendeels is gebaseerd op de export naar China.

Zonder de Chinese koopdrang bleek vorig jaar acht miljoen ton oud papier in Europa overbodig, maar dit is niet het enige. “Het lukt de recyclebedrijven ook niet meer om de kosten voor het inzamelen terug te verdienen”, zegt Hans Koning, directeur van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI), in dagblad Trouw.

Dit voelen ook de honderd Nederlandse recyclebedrijven, samen goed voor 1.500 man aan personeel. De Nederlandse oudpapierindustrie zamelt jaarlijks 2,5 miljoen ton papier in, waarvan normaal gesproken vijftien procent naar China wordt geëxporteerd. “Dit raken de bedrijven nu aan de straatstenen niet kwijt”, zegt Koning. Onlangs sneuvelde het eerste recyclebedrijf en de kans is groot dat er spoedig meer ondernemingen volgen, vreest hij.

Lees verder via deze link.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven