Ga naar hoofdinhoud

Fikse boete voor Heineken wegens ontbreken statiegeldlogo op bierblikjes

Foto: ILT

Bierbrouwer Heineken krijgt van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een last onder dwangsom (LOD) opgelegd, omdat het bedrijf geen statiegeld op blik heeft ingevoerd. Daarmee overtreedt de brouwer de wet. De dwangsom bedraagt 15 cent per onterecht in de handel gebracht blik, met een maximum van 1 miljoen euro.

Als Heineken na deze LOD nog steeds weigert blikjes met statiegeld op de markt te brengen, dan kan de dwangsom nog verhoogd worden. Sinds 1 april had deze al op de blikjes moeten staan. Eerder gaf Heineken al aan onvoldoende tijd te hebben gehad om het statiegeldlogo op de blikken te zetten. Volgens Recycling Netwerk Benelux is dat onzin, aangezien er al jaren over wordt gesproken, er al een uitstel is geweest van het statiegeldsysteem en bovendien andere merken wel konden voldoen aan de eis om statiegeld op blik te heffen.

Op de valreep

Ook bierbrouwer Grolsch had niet tijdig de blikken op orde, maar ontloopt een boete van de ILT. Het bedrijf kon namelijk aantonen dat het binnen enkele dagen toch blikken met statiegeldlogo ging drukken.