Ga naar hoofdinhoud

Wegwerp verpakkingen bijna nooit gerecycled

Foto: Shutterstock

Koffiebekers, broodzakjes en frietbakjes worden vaak niet gerecycled maar verdwijnen in de verbrandingsoven. Zo blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu. 85% van de verpakkingen gaat de verbrandingsoven in. Daarbij is volgens de milieuorganisatie ook opvallend dat de papieren verpakkingen niet recyclebaar zijn.

In het onderzoek naar de wegwerpverpakkingen richtte Natuur en Milieu zich vooral op dertien grote to go-merken, zoals Starbucks, McDonald’s, KFC, Burger King, Julia’s, Hema, AH to go en Kiosk. Zo werd er gekeken naar het materiaal van de verpakking, de afvalscheiding in en rondom de winkels, de recyclebaarheid en het aanbod van herbruikbare varianten. Daarbij kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het bijzonder slecht gesteld is met de duurzaamheid van deze afvalstroom. Papiergebaseerde verpakkingen, zoals kartonnen koffiebekers, worden allemaal verbrand. Van de plastic verpakkingen gaat driekwart de verbrandingsoven in.

Een betere afvalscheiding voor to go-verpakkingen zou volgens de milieuorganisatie een oplossing zijn om de plastic verpakkingen wel te laten recyclen. Ook een verbetering in het ontwerp met daarbij oog voor recyclebaarheid zou een verbetering kunnen zijn.