Algemeen
Foto: Shutterstock

De merken Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola en frisdrankfabrikant Vrumona stoppen met het gebruik van plastic draaglussen op multiverpakkingen. Dit zijn bijvoorbeeld verpakkingen met vier of zes flessen frisdrank of water. Het weglaten van de lussen bespaart 40.000 kilo plastic.

De draaglussen zijn gemaakt van een steviger plastic dan de rest van de verpakking. Door het weglaten van de lussen wordt de rest van de verpakking ook makkelijker recyclebaar. Dit gaat om 550.000 kilo plastic. Niels van Marle van het kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) legt uit: “Het weglaten van de handgreep komt de recyclebaarheid van bundelverpakkingen ten goede. De omverpakking zelf wordt namelijk gemaakt van het flexibele kunststof materiaal LDPE en de handgrepen van het materiaal PET. Als je deze omverpakking als consument in één keer weggooit, dus zonder de handgrepen van de omverpakking te scheiden, dan komen de twee verschillende materialen bij elkaar in de recyclestroom terecht. Dit kan de recycling belemmeren, omdat PET hele andere recycle-eigenschappen heeft dan LDPE, zoals een andere smelttemperatuur. De nieuwe verpakking zonder handgreep komt daarom ook beter uit de recyclecheck van het KIDV dan die mét handgreep. Daarnaast levert het weglaten van de handvatten natuurlijk een materiaalbesparing op.”

Op een aantal verpakkingen was het weglaten van de lussen al doorgevoerd en het ontbreken ervan bleek geen probleem voor consumenten. Nu voeren de merken de wijziging door op alle multiverpakkingen.  

Foto: Coca-Cola, Jumbo, AH, Vrumona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.