
Voor de derde keer in driekwart jaar is er brand uitgebroken bij het Eindhovense recyclingsbedrijf Mirec op bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven. Na twee forse branden in oktober en februari viel de schade vandaag mee. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft de brandweer wel een melding gemaakt bij de gemeente.
Vorig jaar oktober bleven dikke rookpluimen urenlang hangen in de wijken rondom het bedrijventerrein, nadat afgedankte apparatuur in brand vloog. Vervolgens was het in februari nog een keer raak toen in dezelfde loods opnieuw afval vlam vatte. Het waren branden van een andere orde. Met een andere oorzaak ook. “Het had dit keer te maken met een transportband waarin een technische storing was”, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. “Dus geen berg afval zoals de vorige keren. We hebben ook geen klachten uit de buurt gehad, de rookontwikkeling was minimaal.”
Toch kan ook hij niet ontkennen dat het de zoveelste keer is dat de brandweer moet uitrukken naar het bedrijf dat elektronica recyclet. Eerder bleek al dat bewoners uit de aangrenzende woonwijk ’t Ven bezorgd waren over de vele branden bij Mirec. “We hebben de brand gemeld bij de gemeente Eindhoven, dat is niet standaard”, zegt de woordvoerder. “Het is dan aan de gemeente om er wel of niet iets van te vinden. Wij gaan daar niet over. Wij zijn er om het gevaar weg te nemen. Als er vanmiddag opnieuw brand is, komen wij weer.”
Bij Mirec hebben ze volgens directeur Jan Visser de afgelopen maanden allesbehalve stilgezeten. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe detectie- en blussystemen geïnstalleerd en wordt er gewerkt met kleinere volumes afval. “Natuurlijk was het vervelend dat er opnieuw brand was vanochtend. Maar we hebben wel bewezen dat we het meteen in de kiem konden smoren”, vertelt Visser.
Het probleem zit ‘m vooral in de batterijen die in elektronica zit verwerkt. “Dat zijn potentiële aanstekers”, zegt Visser. “Het plastic dat er omheen zit, kan daarbij vlam vatten.” Volgens hem zouden die eigenlijk al bij het inzamelen van het afval moeten worden gescheiden. “Hierover voeren we ook gesprekken. En we hebben sinds april een demontagelijn, zodat we de batterijen zo snel mogelijk uit de apparaten halen. Maar zolang we elektronica met accu’s maken en die recyclen, houd je altijd een kans dat er brand uitbreekt.”