Ga naar hoofdinhoud

Wecycle pikt graag graantje mee van onverkochte apparaten op de vrijmarkt

Foto: Shutterstock

Wie Koningsdag zegt, die zegt ook vrijmarkten. Een ideale plek om ongebruikte apparaten een tweede kans te geven. Wecycle van Stichting OPEN (Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland), roept mensen nu op om niet verkochte apparaten in te leveren voor recycling.

“De jaarlijkse vrijmarkten zijn een geweldig initiatief. Niet alleen als het gaat om van spullen af te komen, ook als het gaat om het milieu. We hebben met z’n allen in Nederland namelijk miljoenen apparaten en lampen ongebruikt in kasten, op zolder en in kamers liggen.” Dit zegt algemeen directeur van Stichting OPEN Jan Vlak.

Alle apparaten met een stekker, batterij of lampen die ongebruikt in huis liggen kunnen ingeleverd worden voor recycling. Met de recycling van deze apparatuur kunnen grondstoffen behouden worden en dat is minder belastend voor het milieu.

Kinderen betrekken

Volgens Wecycle is de campagne om niet verkochte ook een goed moment om kinderen te betrekken. “Voor ouders is dit de gelegenheid bij uitstek om hun kinderen het belang van hergebruik en recycling uit te leggen. Niet alleen de ouders spelen een belangrijke rol bij de bewustwording, ook de bijna 1.700 Wecycle partnerscholen spelen een rol. Zij zijn voorafgaand aan Koningsdag uitgenodigd om via een leuke winactie aandacht aan deze campagne te besteden”, zegt Vlak

Wecycle roept mensen op voorafgaand aan Koningsdag het hele huis af te zoeken naar ongebruikte apparaten en lampen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oude mobiele telefoons, audio apparatuur, tablets, computers, elektrisch speelgoed, afstandsbedieningen, bluetooth speakers en bureaulampen. Deze kunnen dan verkocht worden op de Koningsdag vrijmarkt. Onverkochte apparaten en lampen kunnen daarna ingeleverd worden bij een van de 13.000 Wecycle inleverpunten.