Ga naar hoofdinhoud

Waterstof-elektrische trucks Volvo voor het eerst op openbare weg

Foto: Volvo Trucks

Elektrische vrachtwagens missen voor de meeste recyclers de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen. Waterstof-elektrische vrachtwagens kunnen hierin misschien wel een oplossing bieden en daarom werkt Volvo aan een nieuwe waterstoftruck. Na de presentatie en eerste testfases het afgelopen jaar, worden de trucks nu getest op de openbare weg, in het extreem koude klimaat in het Noorden van Zweden.

De door waterstof aangedreven brandstofcel-elektrische trucks (FCEV) zijn vooral geschikt voor langere afstanden en wanneer het gebruik van batterij elektrische trucks (BEV) geen optie is. Deze emissievrije trucks gebruiken waterstof om hun eigen elektriciteit aan boord te produceren.

“De vrachtwagens rijden zeven dagen per week en in alle weersomstandigheden. De zware situaties op de openbare weg in Noord-Zweden, met ijs, wind en veel sneeuw, vormen een ideale testomgeving”, aldus Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management bij Volvo Trucks. “Ik ben blij te kunnen zeggen dat de tests goed verlopen en dat de resultaten bevestigen wat we vooraf, zowel digitaal als op onze besloten testbaan in de buurt van Göteborg, hebben getest.”

Wie interesse heeft in de vrachtwagens moet nog even wachten. Voorspelling is dat ze pas in de tweede helft van dit decennium beschikbaar zijn voor verkoop.