Algemeen

GP Groot inzameling en recycling is gestart met het gebruik van fossielvrije dieselbrandstof. Eerder reden de wagenparken van GP Groot brandstoffen en oliehandel en GP Groot sloopwerken en saneringen er al op. “Zelf willen we het goede voorbeeld geven, dus maken we de eerste stap met het gebruik van Neste MY Renewable Diesel”, zegt Jelle Bruinsma, Hoofd Planning bij GP Groot inzameling.

Samen met zijn collega Boyd Schooneman, Key Accountmanager bij GP Groot brandstoffen en oliehandel, verzorgt Bruinsma de overstap van de eerste voertuigen naar Neste My Renewable Diesel. “Deze brandstof is geschikt voor elke dieselmotor, er zijn technisch gezien dus geen beperkingen. Je hoeft niet te investeren in nieuwe voertuigen en materieel, dat maakt overstappen heel laagdrempelig. Voor ons is de overgang naar deze schone brandstof belangrijk. Op de eerste plaats omdat het past bij ons duurzaamheidsbeleid, op de tweede plaats omdat het van belang is bij aanbestedingen. Steeds meer opdrachtgevers stellen het gebruik van CO2-reducerende brandstoffen als eis.

Dit jaar neemt GP Groot inzameling en recycling 24 nieuwe wagens in gebruik die gaan rijden op HVO-100 Neste MY Renewable Diesel™. Dit is een honderd procent HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) dieselbrandstof, een synthetische diesel gemaakt van plantaardig afvalolie, die geschikt is voor alle bestaande dieselmotoren. Deze schone, duurzame en fossielvrije brandstof heeft dezelfde chemische samenstelling en prestaties als reguliere diesel, maar zorgt voor negentig procent CO2-reductie en een forse vermindering van luchtvervuilende stoffen zoals fijnstof en stikstofoxiden.

Energietransitie en de circulaire economie zijn de belangrijkste pijlers van de GP Groot Groep. “Op termijn hopen we onze klanten en onszelf te kunnen voorzien van brandstoffen uit afvalstromen die we inzamelen. Neste My Renewable Diesel™ sluit hier perfect op aan. We onderzoeken voortdurend de mogelijkheden om uit afvalstromen geproduceerde nieuwe brandstoffen en energieproducten aan te bieden, zoals synthetische diesels, waterstof en groene elektriciteit”, licht Schooneman toe.