Ga naar hoofdinhoud

Waarom groene zakelijke energie de toekomst is

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven sinds de coronacrisis. De wil is er, maar in de praktijk blijkt het vaak nog lastig te zijn om daadwerkelijk over te stappen op een duurzaam leven. Neem bijvoorbeeld het bedrijfsleven in Nederland; steeds vaker stappen ondernemers over op duurzaam ondernemen, maar hier valt toch alsnog meer winst te behalen. Een goede eerste stap is om door middel van zakelijk energie vergelijken over te stappen op een groen energiecontract. In dit artikel lees je meer over de voordelen van zakelijke groene stroom.

Minder CO2-uitstoot betekent een schonere wereld

Het grootste voordeel van groene energie is bijvoorbeeld dat deze vorm van stroom veel schoner is dan de standaard grijze stroom. Dat heeft te maken met de productie van beide soorten energie. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft dit uitlaatgas een negatief effect op het klimaat. Het zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat, waardoor het klimaat aanzienlijk verandert. Daarnaast wordt groene energie gehaald uit natuurlijke bronnen, zoals de zon, de wind en het water. Deze bronnen zijn onuitputtelijk zolang de wereld bestaat. Kijken we naar de energiebronnen van grijze energie dan zien we dat deze vorm van stroom wordt geproduceerd uit fossiele bronnen zoals aardolie. Helaas kunnen dit soort bronnen wel op gaan. Sterker nog: blijven we eruit putten zoals we dat nu doen dan zullen fossiele bronnen uitgeput raken.

Mogelijkheid om eigen groene stroom op te wekken

Het feit dat groene stroom beter is voor de wereld dan grijze energie is voor veel ondernemers dé reden om de overstap te maken. Maar: dat is zeker niet het enige. Wat namelijk ook erg voordelig is, is dat je groene energie zelf op kunt wekken als je dat zou willen. Bij grijze stroom is dat niet mogelijk. Het enige dat je nodig hebt, zijn zonnepanelen en een omvormer. De zonnepanelen vangen de zonnestralen op die door de omvormer worden omgezet in bruikbare energie. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer afhankelijk bent van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt. Gaan de energietarieven daar ineens omhoog zoals nu het geval is? Dan hoef je je geen zorgen te maken, omdat je je eigen groene stroom opwekt. Dit is zowel mogelijk voor ondernemers die grootzakelijke energie afnemen als voor mkb’ers met een kleinzakelijk energiecontract. Kijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijfspand om óók over te stappen op zonnepanelen.

Meer vraag naar duurzaamheid binnen bedrijfsleven

Wat je tot slot moet weten in het kader van groene zakelijke energie is het feit dat er in de toekomst nóg meer vraag naar duurzaamheid binnen het bedrijfsleven gaat zijn. We zien het nu al dat consumenten duurzaamheid alsmaar belangrijker vinden worden. De pandemie heeft daar aan bijgedragen, evenals de positieve berichtgeving in de media omtrent dit onderwerp. Het gaat zelfs zo ‘ver’ dat Nederlandse consumenten die dit onderwerp relevant vinden liever voor een bedrijf kiezen dat groen onderneemt dan voor een bedrijf dat dit niet doet. Door actief aan te tonen welke stappen in het kader van duurzaamheid je als organisatie neemt, zullen potentiële klanten dus eerder voor jouw dienst of product gaan dan voor die van de concurrent die niet duurzaam onderneemt. Uiteindelijk kan je dat dus meer omzet en winst opleveren. Kortom: dit is het moment om over te stappen op een duurzame bedrijfsvoering waarbij de overstap op groene kleinzakelijke of grootzakelijke energie in ieder geval al een heel goed begin is.