Algemeen
Rotterda, The Netherlands. Luchtfoto's van Rotterdam vrijgegeven voor de Rotterdam BrandingToolkit. Aerial pictures of Rotterdam copyright released for the Rotterdam BrandingToolkit. foto: Gerhard van Roon/Kunst en Vliegwerk

De Haven van Rotterdam is bij uitstek geschikt als hotspot voor de circulaire economie. Dat blijkt uit een rapport van Havenbedrijf Rotterdam en Circle Economy. De omvang, strategische ligging en de verschillende afvalstromen die er vrijkomen, maken het havengebied tot een uitstekende locatie om een circulaire economie te laten opbloeien.

Het rapport, genaamd ‘Rotterdam towards a circular port: a deep dive into Waste-to-Value opportunities’, werd deze week gepubliceerd en biedt een inkijkje in de economische en maatschappelijke kansen die de circulaire economie biedt in het havengebied. Volgens de website https://www.duurzaambedrijfsleven.nl leent de Haven van Rotterdam zich uitstekend leent voor initiatieven op het gebied van circulaire economie.

De industriespelers in het gebied zijn namelijk grootverbruikers van grondstoffen en produceren een breed scala aan afvalstromen. In het rapport worden deze afvalstromen in kaart gebracht. Daarnaast worden de circulaire ontwikkelingen die nu al gaande zijn in het havengebied uiteen gezet. Het rapport werpt daarnaast een blik op de mogelijkheden voor nieuwe circulaire initiatieven in de Haven van Rotterdam. Een aanzienlijk deel van het geproduceerde afval wordt momenteel namelijk nog verbrand of gestort.

Om de circulaire economie in het havengebied te versterken, zet Havenbedrijf Rotterdam in op drie belangrijke pijlers.

  • Ten eerste stimuleert het bedrijf innovatie, door nieuwe activiteiten op het gebied van circulariteit naar het havengebied te trekken en start-ups te helpen met hun opschalingstraject.
  • Ten tweede wordt er steeds meer ingezet op sortering en recycling van afvalstromen. Het havengebied leent zich daar uitstekend voor, stelt het havenbedrijf, omdat alle schakels in de keten er aanwezig zijn. Van producten en transporteurs tot recyclers en afnemers van secundaire grondstoffen.
  • Ten derde stimuleert het havenbedrijf industriële symbiose, ofwel intensievere samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven