Ga naar hoofdinhoud

VROM verlengt regeling verwijderingsbijdrage op isolatieglas

Het ministerie van VROM heeft middels een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) een verlenging afgegeven voor de regeling van de verwijderingsbijdrage op isolatieglas. De verwijderingsbijdrage wordt gebruikt voor gestructureerde inzameling en recycling van vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland. De AVV heeft een looptijd tot 31 december 2012.
De verlenging van deze regeling is van groot belang voor de vlakglasmarkt. Het betekent een garantie dat de huidige inzamelstructuur in de komende jaren kan blijven bestaan. De regeling verplicht producenten/importeurs van isolatieglas tot betaling van een verwijderingsbijdrage van € 0,50 per m2 isolatieglas dat zij op de Nederlandse markt brengen.
VRN ziet deze verlenging als een erkenning van de bestaande inzamelstructuur. De afgelopen jaren heeft het systeem haar waarde bewezen en de behaalde resultaten van ingezamelde hoeveelheden ondersteunen dit. In 2003 werd 38.000 ton vlakglasafval ingezameld; in 2008 wordt naar verwachting ongeveer 74.000 ton ingezameld. VRN heeft op circa 250 locaties in Nederland containers geplaatst waarin iedereen kosteloos vlakglasafval kan storten.
Het ingezamelde vlakglasafval gaat naar gespecialiseerde recyclingfabrieken die het vuil uit het glasafval halen waardoor een (half)eindproduct van gerecyclede glasscherven ontstaat. De scherven worden hergebruikt in de glasproductie. Op deze manier vindt 90 procent van het vlakglasafval na recycling de weg weer terug naar de glasindustrie.