Algemeen

Voorsorteren essentieel voor gemengd afval

Foto: Shutterstock

Zero Waste Europe en Reloop hebben richtlijnen gepubliceerd voor het sorteren van gemengd afval in het kader van de richtlijn hernieuwbare energie. De bedrijven bevelen aan sorteersystemen van een bepaalde kwaliteit te gebruiken om fossiele materialen uit het afval te verwijderen. Dit zou ervoor zorgen dat alleen biogeen afval wordt gebruikt voor de opwekking van hernieuwbare energie.

In de toekomst, zo zeggen ze, zullen de exploitanten het afval ter plaatse voorsorteren of aantonen dat het ontvangen afval is gesorteerd voordat het voor verbranding wordt afgeleverd.

De richtlijnen zijn opgesteld ter verduidelijking van een amendement van het Europees Parlement over het gebruik van gemengd afval voor “hernieuwbare energie”. “Momenteel wordt in verbrandingsinstallaties de biologisch afbreekbare fractie van gemengd afval nooit verbrand zonder dat er grote hoeveelheden (vaak recycleerbare) fossiele materialen aanwezig zijn”, zegt Janek Vähk, programmacoördinator klimaat, energie en luchtverontreiniging bij Zero Waste Europe. “Om ervoor te zorgen dat de richtlijn hernieuwbare energie regelingen ondersteunt die de verbranding van fossiele materialen zoals plastic niet toestaan, moet sorteren van gemengd afval daarom verplicht worden gesteld voor exploitanten die hun energie als hernieuwbaar willen verkopen.

Reloop ceo Clarissa Morawski voegt eraan toe dat de voorgestelde criteria geen nieuwe verplichting creëren, aangezien het al in de definitie van hernieuwbare energie staat om alleen de biogene fracties van afval te gebruiken – en geen fossiele.

Uit een recent rapport van Eunomia Research and Consulting blijkt dat niet alleen de gescheiden inzameling en het ontwerp voor recycling moet worden verbeterd, maar dat voorsortering van gemengd afval noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de bestaande doelstellingen voor de recycling van kunststofverpakkingen en stedelijk afval worden gehaald en om vooruitgang te boeken met betrekking tot de bredere emissiedoelstellingen van de EU.

Zero Waste Europe en Reloop roepen de Europese Raad en het Parlement op om de criteria voor gemengd afval te verbeteren zodat dit alleen in aanmerking komt als bron van hernieuwbare energie als het een sortering van bepaalde kwaliteit heeft ondergaan.

Bron: Recyclinginternational.com – auteur: Kirstin Linnenkoper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.