Ga naar hoofdinhoud

Voormalige school niet gesloopt, maar geoogst

Foto: New Horizon

Een voormalig ROC-schoolgebouw in Utrecht wordt niet gewoon gesloopt, maar geoogst. Bruikbare delen krijgen een nieuw leven. De start van de ontmanteling van het pand werd symbolisch vormgegeven door de overhandiging van een plaquette in de vorm van een donorhart. Wethouder Circulaire Economie Susanne Schilderman nam deze in ontvangst van de regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling: Stefan Boere.

Circulaire ondernemer New Horizon Urban Mining ziet de bebouwde omgeving als een magazijn dat vol zit met bruikbare grondstoffen. Directeur Alex Verkuijlen: “Elk gebouw heeft de potentie om ‘donorgebouw’ te worden. Door op deze manier naar de bebouwde omgeving te kijken, bewijzen wij dat een circulaire aanpak nu al concurrerend is ten opzichte van een lineaire aanpak. Het duurt niet langer en is veel leuker.”

“Circulariteit in de bouw is nog lang niet vanzelfsprekend”, zegt wethouder Schilderman. “Des te belangrijker dat er (bouw)partners met lef zijn die actie ondernemen. Utrecht wil 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030. Daar zijn alle partners in de stad hard voor nodig. Het vraagt om verandering in de manier waarop grondstoffen uit bestaande gebouwen hergebruikt worden, maar ook verandering in de wijze waarop we met nieuwe gebouwen omgaan.”