Algemeen

Naar schatting 1,6 miljoen bomen per jaar worden omgehakt om te eindigen als Starbucksbekers. En ondanks alle goede voornemens van de koffieketen, zijn de bekers nog altijd niet goed te recyclen: zo’n vier miljoen exemplaren eindigen jaarlijks op de afvalstort. Het wordt tijd dat Starbucks in actie komt, zeggen experts. De oplossing bestaat namelijk al.

Wanneer je bij Starbucks een dubbele espresso macchiato bestelt, komt deze in wat eruitziet en aanvoelt als een kartonnen beker met een plastic deksel. Nadat je het drankje hebt opgedronken, denk je misschien dat je je beker bij het oud papier kunt gooien. Maar dat kun je beter niet doen. Starbucks-bekers zijn namelijk bedekt met een polyethyleen plastic coating, die het bijna onmogelijk maakt om ze te recyclen, zeggen experts.

“Papierrecycling is ontworpen voor het recyclen van papier – niet voor plastic”, zegt Will Lorenzi, directeur van verpakkingsbedrijf Smart Planet Technologies. “Er is een hele reeks producten met plastic coatings erop. En wanneer die producten in de pulper komen, blokkeren ze deze. Het is net als met een regenafvoersysteem. Komen daar wat bladeren in, misschien een tak, dan loopt de afvoer nog prima. Maar krijg je te veel bladeren en te veel takken, dan verstopt de hele afvoer.”