Algemeen

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er wordt meer textiel aangeschaft én afgedankt dan ooit tevoren, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel blijft ver achter. Het belang van tweedehands textiel (kopen of doneren) wordt hierdoor steeds belangrijker.

Daarom heeft het Leger des Heils het initiatief genomen om dit jaar voor het eerst, van 20 april tot en met 27 april, de officiële ‘Week van Tweedehands Textiel’ tot leven te brengen. Het doel van de WvTT is om landelijk aandacht te vragen voor de huidige status van de textielwereld, de impact daarvan op mens en milieu, maar ook voor de positieve flow van tweedehands. Het ‘resharen’ (opnieuw delen) van textiel is heel belangrijk en leuk!

Er wordt steeds meer kleding geproduceerd en gekocht en de kwaliteit daarvan holt achteruit. In de hoogtijdagen van fast fashion, waar grote ketens elke maand een nieuwe collectie hebben en items vaak na enkele keren al verwassen zijn, kan tweedehands het verschil maken en daarom is het belangrijk dat dit gestimuleerd wordt. Want de kledingindustrie is enorm vervuilend. Voor het produceren van een kilo katoen is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig, en dan gaat het nog niet over CO2-uitstoot en de chemische middelen die nodig zijn om textiel te verven.

Het wordt een week vol offline en online activiteiten door het hele land, rondom het thema tweedehands textiel. Zo wordt er dit jaar bijvoorbeeld gratis stijladvies gegeven in talloze tweedehands winkels en is er een grote kledingruil in Amsterdam. Verder staat de website boordevol artikelen en blogs rondom het thema tweedehands textiel. Voor meer info: https://www.weekvantweedehandstextiel.nl/.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven