Algemeen

Volledig recyclebaar museum in Madrid

Afgelopen zaterdag is in Madrid het ‘Museo de los Plasticos’ geopend. Tien dagen lang is het museum te bezichtigen op de Plaza de Juan Goytisolo voor het Reina Sofia museum. Op 17 mei, Wereldrecyclingdag, wordt het museum volledig gerecycled. Paccor, een verpakkingsproducent, is hoofdsponsor van het door EsPlásticos geïnitieerde project. Het museum, dat voor honderd procent uit kunststof bestaat, brengt een ode aan verschillende kunststof creaties en toont hun onbekende toepassingen.

EsPlásticos, een platform voor kunststoffen dat als verbindingspunt fungeert voor de verschillende actoren in de sector en de kunststofwaardeketen, is opgericht in november 2019. De stichtende partners zijn brancheorganisaties als Plastics Europe, Anaip, Aimplas en Cicloplast. Het platform is opgericht met het doel om duurzame plastic oplossingen en de technische, economische, sociale en ecologische vooruitgang van de sector bekend te maken. De belangrijkste boodschappen zijn gericht op de circulaire economie, klimaatverandering, veiligheid en gezondheid en zwerfvuil op zee.

EsPlásticos informeert over de voordelen van plastic en bewustwording over het juiste beheer van afval om de milieu-impact te verminderen. Daarnaast speelt innovatie een belangrijke rol, met de nadruk op R&D-projecten op het gebied van recycling en duurzame ontwikkeling. “Dankzij initiatieven als EsPlástico bundelen verschillende actoren in de sector hun krachten, om te komen tot een toekomst van steeds duurzamere kunststof”, verklaart Andreas Schütte, CEO van Paccor. “Gezien de voortdurende aanvallen waarmee de kunststofindustrie de laatste tijd te maken heeft, lanceert EsPlásticos nu een originele campagne die de verbazingwekkende eigenschappen van plastic laat zien, waaronder de recyclebaarheid ervan.”

Het doel is de aandacht te trekken van burgers, de media, opiniemakers en politici om hen bewust te maken van de voordelen van dit materiaal en de oplossingen die het kan bieden. “Alle bewijzen ten gunste van plastic die we gewoonlijk niet waarnemen of niet naar waarde schatten, worden getoond in het museum, waardoor nieuwe meningen ontstaan die in contrast staan met de negativiteit, die momenteel rond het gebruik van kunststof bestaat”, zegt Koke Pursals, algemeen directeur van Paccor Iberia.

Het Plastic Museum wordt compleet gerecycled, om voor andere doeleinden te worden gebruikt, waarmee de veelzijdigheid van het materiaal wordt gedemonstreerd. “EsPlásticos wil de publieke opinie laten zien dat een andere visie op plastic mogelijk is, door recycling in alle media centraal te stellen”, besluit Caterina Camerani, VP Group Sustainability bij Paccor. “We moeten discussies op gang brengen rond plastic materialen en ervoor zorgen dat ze als deel van de oplossing worden beschouwd en niet alleen als deel van het probleem.”