Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe notenbakjes gemaakt uit huisvuil

Foto: Shutterstock/Nordroden

Verpakkingsfabrikant Hordijk gebruikt gerecycled PET uit huisvuil om voedselveilige en transparante plastic trays te maken. Dit doen ze in samenwerking met plastic recycler Umincorp. Met deze tray to tray recycling is Hordijk naar eigen zeggen een van de eersten in de branche. 

De grondstoffen voor de gerecyclede trays komen onder andere uit gerecycled PET-plastic van statiegeldflessen, maar ook uit huisvuil. Hierin werken ze samen met Umincorp om weggegooide plastic verpakkingen weer tot nieuwe verpakkingen te maken. “Als we naar een circulaire economie toe willen, moeten er gesloten kringlopen ontstaan waarin grondstoffen hun waarde zo min mogelijk verliezen. Dit kan alleen wanneer we ook ons huisvuil als bron voor gerecycled plastic gaan gebruiken”, zegt Fons Groenen, technisch directeur van Hordijk.

De kwaliteit van het gerecyclede plastic is vergelijkbaar met de kwaliteit van nieuw plastic, maar in vergelijking met virgin plastic kost de productie 80 procent minder CO2.

Sorteerproces

Umincorp maakt gebruik van MDS (Magnetic Density Separation). Daarmee scheiden ze met behulp van magneten en procesvloeistof gemengde plastic afvalstromen. Elke soort plastic heeft een eigen dichtheid. Doordat plastic deeltjes met verschillende dichtheden op verschillende hoogtes in de vloeistof blijven drijven, is het mogelijk om de meest voorkomende soorten plastic uit de afvalstroom precies te sorteren. Zo worden zuivere grondstoffen voor PP, HDPE en PET gesorteerd.

Hordijk Groep

De Hordijk Groep is een familiebedrijf en vooraanstaande toeleverancier van producten en diensten voor de food- en agrisector. In Zaandam heeft het bedrijf twee thermoforming-locaties waar ze de plastic grondstoffen omvormen naar verpakkingen voor versproducten zoals noten, salades en snoeptomaatjes.

Bron: Hordijk