Algemeen
Nederland, Flevoland, Biddinghuizen, maart 2015. Afval van kunststoffen wordt verwerkt tot bruikbare gronstof bij Kunststof Recycling Van Werven in Biddinghuizen. Stapels samengebonden plastic flessen, bakjes, deksels. Huishoudelijk afval. Foto Nienke Elenbaas fotografie

Het kabinet moet meer geld steken in het stimuleren van de circulaire economie. De investering zou enkele tientallen miljoenen euro per jaar moeten worden. Dit zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer deze week tijdens de Grondstoffen Poort in Nieuwspoort.

Met het geld van de overheid kunnen bedrijven veelbelovende businessconcepten versneld doorvoeren en onrendabele toppen opvangen. Het is de bedoeling dat deze publieke investering weer private investeringen uitlokt. VNO-NCW heeft onlangs met staatssecretaris Van Veldhoven afgesproken om met een ‘Versnellingshuis’ doorbraakprojecten op het gebied van chemische recycling van plastics, recycling van matrassen en het halen van nieuwe garens uit oud textiel te stimuleren.

Volgens De Boer is het Nederlandse klimaatbeleid nu te veel gericht op de directe emissies. Daardoor blijft de beperking van de uitstoot in de gehele keten, dankzij recycling, te veel buiten beschouwing. In plaats van een beloning voor de bespaarde CO2 elders in de keten, worden bedrijven geconfronteerd met een Europese prijs voor hun uitstoot (ook voor de energie die nodig is om bijvoorbeeld plastic te recyclen). Hier boven op komt straks een nationale CO2-heffing.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven